Kan en kongeørn dræbe en ræv?

Lignende artikler

Kongeørnen er tilbage i den danske natur, men stadig som en meget sjælden og fåtallig ynglefugl. I 1999 kom det første kongeørnepar i nyere tid tilbage til Danmark, hvor et par slog sig ned i Lille Vildmose. Siden har flere kongeørnepar etableret sig i det nordjyske.

Kan danske kongeørne tage ræve?

Kongeørn med ræv. Foto: Dalia Kvedaraite, Dreamstime.com.

Rævehvalpe og unge grævlinge er også på ørnens menukort.

En læser spørger om kongeørnen er i stand til at fange og dræbe en ræv i den danske natur? Svaret er umiddelbart ja! Kongeørnen er en storslået jæger og er med sin slagkraft, styrke og store, kraftige kløer i stand til at nedlægge og dræbe en ræv. En fuldvoksen ræv er dog ikke umiddelbart på kongeørnens foretrukne menukort – og fra Lille Vildmose kendes der en del eksempler på ræv og kongeørn i fredelig sameksistens. Bl.a. har vildtkameraer (automatisk udløste kameraer, red) fotograferet kongeørn siddende på en pæl med en ræv gående nedenfor. Det er dog flere gange påvist at rævehvalpe – og sågar unge grævlinge har været på danske kongeørnes spiseseddel. Generelt er kongeørnen opportunist og tager, hvad den falder over på sin jagt gennem landskabet – fra måger, ænder, duer, fasaner, harer, rålam – og altså også rævehvalpe, unge grævlinge, katte og mink. Kongeørnen går heller ikke af vejen for ådsler.

Fra udlandet kendes der mange eksempler på kongeørne, der har slået store byttedyr som rensdyrkalve. Visse steder i Rusland og Asien bruger falkonerer ligefrem kongeørne til at jage ræve og andre pelsdyr.

Se også Kongeørn angriber hjort.

Kongeørnen er topprædator i den danske natur. Hunnen er størst, sådan som det generelt gælder for rovfugle. Kongeørnens vingefang måler 190-225 cm. Dermed er den lidt mindre end den mere udbredte havørn, men alligevel tager kongeørnen større byttedyr end havørnen.

Kilder: dof.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close