Slåensnaps – tips og tricks

Slåenbær
Pluk først slåenbær når de er modne i oktober. I august og september er bærrene ofte helt grønne.

Pluk slåenbær i oktober inden fuglene tager dem.
Slåen er en dansk hjemmehørende busk eller lille træ, der i familie med kirsebær. Den er ofte plantet i skovbryn og læhegn, men vokser også mange steder langs kysterne. De blåsorte bær indeholder en del garvesyre og kan derfor ikke spises direkte fra busken.

Først når bærrene har fået frost bliver de sødere og velegnet til brug – først og fremmest som hovedingrediens i en god kryddersnaps. Pluk bærrene og giv dem en tur i fryseren, hvis ikke efterårsfrosten har gjort arbejdet.

Solsort på slåenbusk.
Solsorten spiser gerne slåenbær.

Sådan gør du:
Tag de frosne bær og hæld dem i et rengjort, tomt syltetøjsglas eller måske en dekorativ flaske. Fyld gerne glasset næsten helt op med bær. Hæld derefter en neutral snaps (f.eks. klar Brøndum) henover bærrene. Stil glasset afsides på en hylde og lad snapse-essensen trække frem til jul.
Når tiden er inde sigtes bærrene fra og snapsen filtreres.  Efter filtreringen bør snapsen gerne hvile en uges tid før det store øjeblik indtræder og snapsen skal smages. Er den for kraftig kan man fortynde med klar, neutral snaps og er den lidt for skarp kan man – alt efter smag – runde den lidt med en skefuld honning eller to. Tilsættes ekstra neutral snaps og/eller honning skal snapsen igen hvile nogle dage.

Annonce:
Lær af denne bog: Naturens spisekammer. Spændende mad fra Danmarks natur!

Slåensnapsen er ret alsidig i brug, men egner sig godt til et stort dansk frokostbord. Og for den tålmodige er der kun at sige at snapsen vinder ved lagring.

Slåen blomstrer smukt i foråret med talrige, hvide blomster. De tornede grene er et godt redeskjul for mange fugle og yndes bl.a. af tornsanger, tornirisk og tornskade. I tidligere tider har slåens også været anvendt i naturmedicinen bl.a. mod mavebesvær. Læs mere om andre kryddersnapse her

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...