Efteråret er sanketid. I det tidligere efterår bugner naturen af frugt og bær – og det er også nu at klitrosens sorte hyben danner grundlaget for en af mine favorit-snapse!
Af Marianne Riis
Her har weekenden budt på en vandretur langs den jyske vestkyst i et område med mange klitroser. Det skulle selvfølgelig udnyttes, så der blev plukket lidt af de modne, mørke hyben. Klitrosens hyben bliver nemlig sorte når de er modne modsat den mere kendte Rynket roses (hybenrose) hyben, der bliver orangerøde.

Klitrosen finder man især vildtvoksende ved den jyske vestkyst og enkelte steder i Nordsjælland. Ved Limfjorden findes den også flere steder. I resten af landet er den ikke almindelig, men dog plantet hist og her.
Klitrosesnaps er en af mine absolut favoritsnapse. Trækketiden varierer (afhængig af hvem du spørger) fra 1-6 måneder. Jeg lader min trække 3-4 måneder. Herefter bør den stå yderligere 2-3 måneder men gerne længere.

Opskrift:
- Et glas halv fyldt med klitrosehyben (et par gode håndfulde) overhældes med klar brøndum-snaps (eller neutral vodka). Fyld gerne glasset ¾ op.
- Trækketid: 3-4 måneder.
- Filtrer herefter de sorte hyben fra, hæld snapsen på flaske og lad den trække min. 2-3 måneder (eller længere hvis tålmodigheden tillader det. Snapsen vinder ved lagring.
Værd at vide:
Klitrosen er en lille grenet rose med mange små tætsiddende torne. Den er naturligt hjemmehørende og vokser vildt i naturen, selvom den også kan købes i planteskoler og er plantet mange steder.
Klitrosen er meget hårdfør og kan gro i magert sand. Man finder den ofte i baglandet bag de kystnære klitter. Den bliver 15-100 cm høj afhængig af voksested mm. Blomsterne har hvide /hvidgule kronblade og er 2-5 cm store. Bladene er små og savtakkede.
Du kan plukke de sorte hyben i september og oktober.
Du kan i øvrigt også lave snaps på plantens blomster og knopper.