Lav en dejlig porsesnaps til påskefrokosten!

I det tidlige forår ult. marts-primo april, samler jeg gerne et bundt porsegrene i mosen. Knopperne/raklerne skal bruges til porsesnaps.

Porsesnaps er uden tvivl en af mine favoritsnapse. En ting er den dejlige smag der går til både en sildemad, varme retter samt som morgenbitter. En anden ting er hvor nemt det er at lave. Den smukke, gyldne snaps kan nemlig laves næsten året rundt. En opskrift kan dog være en udfordring at finde, for der findes næsten ligeså mange måder at lave den på, som der findes snapsebryggere, men med porse er der næsten garanti for succes uanset hvilken fremgangsmåde man benytter. Her er et bud på en nem og hurtig snaps der passer fint til påskefrokosten.

Ingredienser:

  • Ca. en håndfuld porserakler
  • 1 flaske klar brøndum snaps (70 cl.) eller 1 flaske smagsneutral vodka.
  • 1 glas med skruelåg (1 liters).

Fremgangsmåde:

Kom porseraklerne i glasset og tilsæt snaps eller vodka. Lad den trække i en lille uges tid (man kan finde opskrifter hvor porsen skal trække fra 4 dage og helt op til 1 år. Smag undervejs i processen til du finder den der passer til din smag). Smag herefter på snapsen. Hvis du gerne vil have en lidt kraftigere smag kan du lade den stå lidt længere. Hvis smagen er for kraftig kan du fortynde den med snaps eller vodka. Efter filtrering er porsesnapsen klar til servering.

Tips.

Man kan også runde porsesmagen med lidt honning. Personligt kan jeg nu godt lide den kraftige porsesmag. De seneste gange har jeg dog haft god succes med ca. 1 god spsk. honning til en flaske.

Mosepors-grene med knopper/rakler, der pilles af og bruges til at give snapsen smag.

Husk:

Hvis man bruger tørrede rakler eller blade skal træktiden kortes af.

Man kan lave porsesnaps på både bladene og raklerne. Bladene skal oftest trække lidt længere, men allerede efter et par uger har man en fin snaps.

Prøv at lave brændenældesnaps

Fakta:

Mosepors (Myrica gale) er en lav busk der kræver sol. Den vokser på fugtige steder på heder, moser og klitheder. I Danmark er forekomsten størst i Nord-, Vest- og Midtjylland.
Barken er først lysegrøn men senere brun og let furet. Bladene er smalle og omvendt ægformede. På den yderste halvdel er der grove takker. Pors består enten af hanlige eller hunlige planter.

Vidste du;

-At porse tidligere var den foretrukne urt i øl. Senere blev den erstattet af den sødere humle. I dag laves der dog stadigvæk øl med porse enkelte steder.

-At man fandt pors i Egtvedpigens grav fra ældre broncealderen.

-At pors indeholder antibakterielle stoffer, der bl.a. har været brugt mod uren hud.

-At når en gård i middelalderen skiftede ejer, så indeholdt købekontrakten en liste over porsmoser og retten til at sanke pors der.

MR/

Annonce:
KØB bogen “KRYDDERSNAPSE” hos SAXO og spar penge

Senere på årets når bladene er sprunget ud kan man også lave en fin snaps på de grønne blade. Snapsen bliver først smuk grøn, men skifter senere farve til gyldenbrun.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE