Lav en dejlig porsesnaps til påskefrokosten!

Snaps lavet på porserakler. Foto: NaturGuide.dk

Porsesnaps er uden tvivl en af mine favoritsnapse. En ting er den dejlige smag der går til både en sildemad, varme retter samt som morgenbitter. En anden ting er hvor nemt det er at lave. Den smukke, gyldne snaps kan nemlig laves næsten året rundt. En opskrift kan dog være en udfordring at finde, for der findes næsten ligeså mange måder at lave den på, som der findes snapsebryggere, men med porse er der næsten garanti for succes uanset hvilken fremgangsmåde man benytter. Her er et bud på en nem og hurtig snaps der passer fint til påskefrokosten.

Ingredienser:

  • Ca. en håndfuld porserakler
  • 1 flaske klar brøndum snaps (70 cl.) eller 1 flaske smagsneutral vodka.
  • 1 glas med skruelåg (1 liters).

Fremgangsmåde:

Kom porseraklerne i glasset og tilsæt snaps eller vodka. Lad den trække i en lille uges tid (man kan finde opskrifter hvor porsen skal trække fra 4 dage og helt op til 1 år. Smag undervejs i processen til du finder den der passer til din smag). Smag herefter på snapsen. Hvis du gerne vil have en lidt kraftigere smag kan du lade den stå lidt længere. Hvis smagen er for kraftig kan du fortynde den med snaps eller vodka. Efter filtrering er porsesnapsen klar til servering.

Tips.

Man kan også mildne porsesmagen med lidt honning. Personligt kan jeg nu godt lide den kraftige porsesmag og duft uden honning.

Annonce

Husk:

Hvis man bruger tørrede rakler eller blade skal træktiden kortes af.

Man kan lave porsesnaps på både bladene og raklerne. Bladene skal oftest trække lidt længere, men allerede efter et par uger har man en fin snaps.

Prøv at lave brændenældesnaps

Fakta:

Når bladene springer ud kan de også bruges til en god snaps. Foto: Hajotthu CC BY-SA 3,0, wikimedia

Mosepors (Myrica gale) er en lav busk der kræver sol. Den vokser på fugtige steder på heder, moser og klitheder. I Danmark er forekomsten størst i Nord-, Vest- og Midtjylland.
Barken er først lysegrøn men senere brun og let furet. Bladene er smalle og omvendt ægformede. På den yderste halvdel er der grove takker. Pors består enten af hanlige eller hunlige planter.

Vidste du;

-At porse tidligere var den foretrukne urt i øl. Senere blev den erstattet af den sødere humle. I dag laves der dog stadigvæk øl med porse enkelte steder.

-At man fandt pors i Egtvedpigens grav fra ældre broncealderen.

-At pors indeholder antibakterielle stoffer, der bl.a. har været brugt mod uren hud.

-At når en gård i middelalderen skiftede ejer, så indeholdt købekontrakten en liste over porsmoser og retten til at sanke pors der.

MR/

Annonce:
KØB bogen “KRYDDERSNAPSE” hos SAXO og spar penge

Annonce