Sommer med strand og malurt

Strand-malurt bærer på et væld af historier og historiske anvendelser. Mød den aromatiske plante ved kysten i sommerhalvåret.

Af Marianne Riis, VisitNature.
Sommeren er godt i gang og for mange er det ferietid. Det er dog ikke altid at den danske sommer indbyder til at hoppe en tur i vandet ved stranden, men der er alligevel en masse spændende at se og opleve langs de danske kyster og enge, også hvis vejret ikke helt egner sig til en tur i bølgerne.
Et godt eksempel er den spændende plante strand-malurt (Artemisia maritima). Som navnet hentyder vokser den gerne nær havet, gerne ved tangbælter langs Danmarks indre kyster samt ved strandengene flere steder i landet.

Malurt i bægeret
Hvem har ikke hørt om begrebet ”malurt i bægeret”. Udtrykket bliver brugt om noget der ødelægger eller dæmper en god stemning eller udvikling. Noget som slår skår i glæden.
Jeg synes dog ikke det er helt fair at benytte malurt i den sammenhæng. Malurt er en fantastisk plante som har været kendt og benyttet helt tilbage i middelalderen (måske endda længere tilbage). Dog har planten også en dramatisk skyggeside og der er meget overtro forbundet med planten. Man kan vist godt sige, at det er en plante med stor varietet og muligheder.
Navnet malurt er oprindelig svensk og betyder møl-urt. De fleste insekter inkl. møl kan ikke lide at komme i nærheden af malurt og det udnytter man ved at putte tørret malurt i skabe netop mod møl. Det kan også benyttes pulveriseret mod blandt andet kålsommerfugle og bladlus.

Strand-malurt har været anvendt mod insekter bl.a. møl, men strand-ringspinderens smukke larve synes ikke at have noget imod planten.

Malurt bringer jægere held
Det latinske navn henviser til jagtgudinden Artemis. Det kommer af, at hvis jægerne inden de skal på jagt sætter en kvist i hatten har de heldet med sig. Hermed er et godt tip viderebragt til nutidens jægere.

Strand-malurt som snapseurt
Strand-malurt er i dag (og har været det gennem tiden) en meget yndet plante at lave snaps af. Både kvistene og blomsterne kan benyttes. Det skal ikke trække så lang tid som øvrige snapse. Nogle gange kan få timer være nok, da smagen ellers kan blive ret bitter. I flere nordjyske bjeske indgår malurt som ingrediens. Ren malurt-snaps er lys gulgrønlig i farven, men bliver smukkere gylden og mere rund i smagen ved lagring.
Planten er blevet benyttet som krydderi og skulle egne sig især til fede retter, da den efter sigende hjælper på fedtfordøjelsen. Brugen har dog også en bagside (se længere nede i artiklen) og derfor får den ikke en fast plads i min krydderisamling. Ifølge gammel overtro skal malurt først plukkes når kornet er modnet eller høstet.

Brugt ved ligbrændinger
Men nu til de mere dystre sider af planten. Helt tilbage i tiden var strand-malurt sorgens symbol. Kviste blev kastet på bålet ved ligbrændinger og senere lagt på kisterne. Om det så var for de dødes skyld eller for at dække over lugten af lig skal jeg være usagt.

Malurt som ormemiddel
Strand Malurt indeholder både bitterstoffer, alkaloider og giftstoffer. Udtræk af planten har eksempelvis været anvendt som ormemiddel, da alkaloider virker ormefordrivende.

Sindsyg af malurt?
Et andet stof som er i malurt er det bitre smagsstof absinth. Det stammer fra græsk og betyder ”noget der ikke kan spises”. Det udnyttede munkene i det gamle Grækenland hvor de tilsatte malurt i blækket, så det skrevne ikke blev ædt af musene.
Absinth har også stor påvirkning på mennesker og har været brugt som rusmiddel. Især i Frankrig omkring århundredeskiftet var det populært, men stoffet har desværre en uheldig bivirkning. Man bliver sindsyg ved overdreven brug! Det bedste eller mest kendte eksempel herpå er nok Van Gogh som i en absinthbrandert skar sit ene øre af.
Årsagen til stoffets uheldige bivirkning er giftstoffet thuion som også findes i malurt. Giftstoffet minder om det aktive stof i cannabis og ved langvarig indtagelse giver det store og varige skader på centralnervesystemet.
Alt i alt må vi sige, at strand-malurt er en smuk og spændende plante, men også en plante som skal omgås med omtanke.

Strand-malurt er en kystnær staude som kan blive op til 15-60 cm. En grålig sølvskinnende urt med rødgule blomster. Blomstringen sker i august – september. Planten har en stærk aromatisk duft.

Kilder: Flora i Farver, Politikkens Natur, www. fynsk-natur.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE