Den historiske mjødurt giver en anderledes kryddersnaps.
Almindelig Mjødurt (Filipendula ulmaria) vokser vildt i fugtige grøftekanter samt i enge, moser og vådområder. Planten bliver ca. 1 meter høj og dufter sødmefuldt. Blomsterne af mjødurt anvendes som smagsgiver til mjød og har til dette formål været anvendt langt tilbage i tiden.
Den kraftige duft kommer af æteriske olier og fornemmes især hvis blomsterne klemmes mellem fingrene. Disse egenskaber gør at planten også er velegnet til brug i en nem og enkel kryddersnaps.
Sådan gør du.
Tag et stort syltetøjsglas med låg – og fyld glasset ca. 2/3 op med mjødurt-blomster.
Hæld en ½ flaske smagsneutral alkohol over blomsterne. F.eks. vodka eller Brøndumsnaps.
Sæt låget på glasset og lad det trække 4-5 dage.
Derefter sies blomsterne fra og kryddersnapsen hældes over på en flaske.
Tilsæt 3 skefulde honning (helst lynghonning) efter smag – og lad den lagre i nogle uger. Vend gerne glasset et par gange for bedre at opløse honningen.
Hvis der kommer bundfældninger kan snapsen evt. hældes igennem et kaffefilter, hvilket godt kan tage lidt tid. Mjødurten modvirker lidt den sødmefulde honningsmag og tilfører et anstrøg af mandel.
Derefter er mjødurt-snapsen klar til at nydes med en tanke til vores forfædre fra vikingerne til middelalderens druider, hekse og munke, der både udnyttede mjødurten som smagsgiver og helbreder.
Kryddersnaps på mjødurt er ikke den kryddersnaps vi har haft mest succes med, men den er sjov og anderledes. Essensen kan evt. blandes med andre kryddersnapse.
God fornøjelse.
Mjødurt blomstrer fra juni til august.
Vidste du?
Læs også Mjødurten – højsommerens fortæller.
I 1899 udviklede medicinalfirmaet Bayer et nyt lægemiddel (acetylsalisylsyre) og kaldte det for Aspirin, som er afledt af Spirea – det gamle navn for almindelig mjødurt, Spirea ulmaria. I dag er det videnskabelige navn Filipendula ulmaria.
Kilder: drambryg.dk, Wikipedia, mjodvitnir.dk.