Kryddersnaps på mjødurt og honning

Lignende artikler

Mjødurtblomster overhældt med en neutral alkohol.
Mjødurtblomster overhældt med en neutral alkohol.

Den historiske mjødurt giver en anderledes kryddersnaps.

Almindelig Mjødurt (Filipendula ulmaria) vokser vildt i fugtige grøftekanter samt i enge, moser og vådområder. Planten bliver ca. 1 meter høj og dufter sødmefuldt. Blomsterne af mjødurt anvendes som smagsgiver til mjød og har til dette formål været anvendt langt tilbage i tiden.
Den kraftige duft kommer af æteriske olier og fornemmes især hvis blomsterne klemmes mellem fingrene. Disse egenskaber gør at planten også er velegnet til brug i en nem og enkel kryddersnaps.

Sådan gør du.
Tag et stort syltetøjsglas med låg – og fyld glasset ca. 2/3 op med mjødurt-blomster.
Hæld en ½ flaske smagsneutral alkohol over blomsterne. F.eks. vodka eller Brøndumsnaps.
Sæt låget på glasset og lad det trække 4-5 dage.
Derefter sies blomsterne fra og kryddersnapsen hældes over på en flaske.
Tilsæt 3 skefulde honning (helst lynghonning) efter smag – og lad den lagre i nogle uger. Vend gerne glasset et par gange for bedre at opløse honningen.
Hvis der kommer bundfældninger kan snapsen evt. hældes igennem et kaffefilter, hvilket godt kan tage lidt tid. Mjødurten modvirker lidt den sødmefulde honningsmag og tilfører et anstrøg af mandel.

Derefter er mjødurt-snapsen klar til at nydes med en tanke til vores forfædre fra vikingerne til middelalderens druider, hekse og munke, der både udnyttede mjødurten som smagsgiver og helbreder.
Kryddersnaps på mjødurt er ikke den kryddersnaps vi har haft mest succes med, men den er sjov og anderledes. Essensen kan evt. blandes med andre kryddersnapse.
God fornøjelse.

Mjødurt blomstrer fra juni til august.

Den op til 1 meter høje mjødurt kendes bl.a. på den rødlige stængel og de hvide, aromatiske blomster.
Den op til 1 meter høje mjødurt kendes bl.a. på den rødlige stængel og de hvide, aromatiske blomster.

Vidste du?

Læs også Mjødurten – højsommerens fortæller.

I 1899 udviklede medicinalfirmaet Bayer et nyt lægemiddel (acetylsalisylsyre) og kaldte det for Aspirin, som er afledt af Spirea – det gamle navn for almindelig mjødurt, Spirea ulmaria. I dag er det videnskabelige navn Filipendula ulmaria.

Kilder: drambryg.dk, Wikipedia, mjodvitnir.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,406FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close