Hjemmelavet kryddersnaps på havtorn

Snaps på havtorn.
Snaps på havtorn.

Hjemmelavet kryddersnaps på havtorn er både frisk og velsmagende og dekorativ i lagringsperioden.

Det nordiske køkkens vidunderbær Havtorn (Hippophaë rhamnoides) er også fremragende i snaps og opskrifterne er mange. Her er en nem en af slagsen, hvis man er til den friske og lidt syrlige smag. Den kræver blot lidt tålmodighed når bærrene skal plukkes samt når snapsen skal lagres. Bærrene kan samles om efteråret til langt ind i november.

Ingredienser:
En god, stor håndfuld bær fra havtorn.
2 spsk. dansk lynghonning (anden honning kan også bruges).

1 flaske klar Brøndum snaps (klar vodka eller anden neutral snaps kan også bruges).

Fremgangsmåde:

  1. Bærrene skylles og hældes i en flaske eller syltetøjsglas eller lignende med låg.
  2. Hæld 2 spsk. honning over afhængig af hvor sød du ønsker snapsen. Det er altid muligt at tilsætte mere honning senere i processen, hvis den er for syrlig.
  3. Hæld cirka en halv flaske snaps over bær og honning indtil de er godt dækket. Lad snapsen stå og lagre i 3-5 måneder. Herefter filtreres den og smages til. Er den for kraftig kan den fortyndes med mere snaps.
  4. Herefter kan den drikkes, men jeg foretrækker at den lagrer yderligere 1 – 2 måneder. Det er en snaps som kun bliver bedre med tiden.

Havtornsnaps er med sin friske smag blandt andet god til desserter.

Havtorn kan være svære at plukke, da grenene er meget tornede og bærrene let smatter ud ved plukning.
Havtorn kan være svære at plukke, da grenene er meget tornede og bærrene let smatter ud ved plukning.

Det kan godt være svært at plukke bærrene af de tornede grene, men det kan lade sig gøre og til snapsebrug gør det ikke noget at bærrene bliver lidt klemte. Det nemmeste er at klippe en lille gren eller to af busken og lægge dem i fryseren 1-2 døgn. Herefter kan bærrene rystes eller bankes af grenene.
Havtorn vokser ofte nær kysten og kan gerne findes i de kystnære, offentlige klitplantager. Klippes grene bør man dog altid sikre sig ejerens tilladelse.
MR/

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder