Indsats mod syreforurening i luften virker!

Lignende artikler

Indlandsisen på Grønland afslører forureningstilstanden over tid, via ny målemetode. Arkivfoto.
Indlandsisen på Grønland afslører forureningstilstanden over tid, via ny målemetode. Arkivfoto.

Ved at undersøge den grønlandske iskappe med en helt ny metode kan forskerne se, at 1970’ernes globale indsats mod syreforurening har virket.

Indlandsisen er et unikt arkiv.
Det er dansk forskning, lavet af Center for Is og Klima på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, som står bag de nye målinger. Den grønlandske iskappe fungerer som et helt unik arkiv. Iskernernes forskellige lag, kan nemlig fortælle om klimaet og atmosfæren sammensætning tilbage i tiden. Ved at undersøge is-kernernes forskellige lag kan man blandt andet måle andelen af forurenede stoffer og drivhusgasser. Atmosfærens syreindhold kan stamme fra forskellige kilder, men med en ny målemetode, er det muligt at skelne mellem de forskellige forureningskilder. Det sker ved at måle pH-værdien mere nøjagtig end tidligere.

Drastisk fald af industriens syreforurening.
Under industrialiseringen i 1930’erne og frem til 1960- og 70’erne voksede syreudledningen med alvorlig hast. Det medførte, at både USA og Europa i 1970’erne vedtog The clean airact ammendments. Det gik ud på, at fabrikkerne blev pålagt at påmontere filtre for at mindske forureningen af syre i atmosfæren. Resultatet har forskerne nu målt med den nye målemetode og konklusionen er klar; nemlig et syreforureningen fra industrien er faldet drastisk siden kravet om filtre på fabrikkerne blev vedtaget. Gode nyheder for både os og jordkloden.
MR/

Kilde: dr.dk

ANNONCE

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close