Rotter bliver tykkere af luftforurening!

Beijing en dag i klart vejr, kontra en dag med meget smog. Foto: Bobak CC BY-SA 2,5, Wikimedia
Beijing en dag i klart vejr, kontra en dag med meget smog. Foto: Bobak CC BY-SA 2,5, Wikimedia

Kinesiske forskere har undersøgt hvordan rotter reagerer på luftforurening og resultatet er en markant forringelse af sundhedstilstanden. Det store spørgsmål er så, hvordan reagerer mennesker som indånder beskidt luft? Luftforureningen i verdens storbyer er ind imellem så massiv, at myndighederne anbefaler folk at blive indendøre da forureningen er sundhedsskadelig.

Luft fra verdens mest forurenet by.
Hvert år er luftforurening skyld i tusindvis af dødsfald alene i Kina. Smogalarm er ikke længere en sjældenhed og i dag er Beijing verdens mest forurenede by. Det er da også luft fra netop Beijing som forskerne har benyttet i deres forsøg med rotter. De kinesiske forskerne har ved forskningsforsøget udsat en gruppe rotter for udendørsluft fra Beijing og en anden gruppe rotter for næsten ren luft. Forsøget viser en markant forringelse af sundhedstilstanden som eksempelvis øget vægt. Rotter udsat for forurening var 10-18 procent tungere end rotter som fik renere luft. Hanrotterne tog mest på i vægt. Udover øget vægt viste forsøget også, at rotterne i den forurenede luft fik øget kolesteroltal (op til 97 højere), problemer med åndedrættet samt forhøjet risiko for type 2-diabetes. Dette viste sig efter blot få uger.

Rotter bliver tykkere af luftforurening.
Rotter bliver tykkere af luftforurening.

Krav om renere luft.
Konklusionen fra forskerne er derfor, at luftforurening gennem længere tid kan føre til forløberen for fedme, nemlig metabolisk dysfunktion. Forskningen understøtter tidligere undersøgelser, herunder dansk forskning som også viser foruroligende påvirkning fra luftforurening.
Hvis det viser sig, at mennesker reagerer på samme måde som rotter ved indånding af forurenet luft, kan presset om reducering af luftforureningen øges markant.
MR/

Kilde: dr.dk, globalnyt.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE