Rotter bliver tykkere af luftforurening!

Lignende artikler

Beijing en dag i klart vejr, kontra en dag med meget smog. Foto: Bobak CC BY-SA 2,5, Wikimedia
Beijing en dag i klart vejr, kontra en dag med meget smog. Foto: Bobak CC BY-SA 2,5, Wikimedia

Kinesiske forskere har undersøgt hvordan rotter reagerer på luftforurening og resultatet er en markant forringelse af sundhedstilstanden. Det store spørgsmål er så, hvordan reagerer mennesker som indånder beskidt luft? Luftforureningen i verdens storbyer er ind imellem så massiv, at myndighederne anbefaler folk at blive indendøre da forureningen er sundhedsskadelig.

Luft fra verdens mest forurenet by.
Hvert år er luftforurening skyld i tusindvis af dødsfald alene i Kina. Smogalarm er ikke længere en sjældenhed og i dag er Beijing verdens mest forurenede by. Det er da også luft fra netop Beijing som forskerne har benyttet i deres forsøg med rotter. De kinesiske forskerne har ved forskningsforsøget udsat en gruppe rotter for udendørsluft fra Beijing og en anden gruppe rotter for næsten ren luft. Forsøget viser en markant forringelse af sundhedstilstanden som eksempelvis øget vægt. Rotter udsat for forurening var 10-18 procent tungere end rotter som fik renere luft. Hanrotterne tog mest på i vægt. Udover øget vægt viste forsøget også, at rotterne i den forurenede luft fik øget kolesteroltal (op til 97 højere), problemer med åndedrættet samt forhøjet risiko for type 2-diabetes. Dette viste sig efter blot få uger.

Rotter bliver tykkere af luftforurening.
Rotter bliver tykkere af luftforurening.

Krav om renere luft.
Konklusionen fra forskerne er derfor, at luftforurening gennem længere tid kan føre til forløberen for fedme, nemlig metabolisk dysfunktion. Forskningen understøtter tidligere undersøgelser, herunder dansk forskning som også viser foruroligende påvirkning fra luftforurening.
Hvis det viser sig, at mennesker reagerer på samme måde som rotter ved indånding af forurenet luft, kan presset om reducering af luftforureningen øges markant.
MR/

Kilde: dr.dk, globalnyt.dk

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close