Boganmeldelse: Grønland

NaturGuide Grønland – en god og relevant guide til Grønlands natur

Læst og vurderet af Niels Lisborg.

Jeg har glædet mig til endelig at få tid til at læse Bo Normanders “NaturGuide Grønland”. Forfatteren har tidligere skrevet bogen “Grenlandic Seasons” som vi anmeldte her på NaturGuide.dk for flere år siden. Denne gang er forfatteren på banen med en ganske omfattende guide til Grønlands natur og selvom bogen er på 384 sider og omtaler over 550 arter, så er bogen i et håndterbart format (ca. 21 x 15cm), der kan tages med på rejsen til Grønland.

Bogen indledes med en introduktion til Grønland og Grønlands natur og her står en hel del viden fortalt på en tilgængelig måde – en viden som alle danskere i grunden burde unde sig selv at kende om det land vi deler rigsfællesskab med. Bl.a. om nordboerne, der gav landet sit nuværende navn og om landets spændende geologi med bjergarter fra næsten hele Jordens historie og tiden med dinosaurer i Grønland.

Rejseguide med forslag til ture og naturseværdigheder

Bogens del 2 er en decideret opdelt rejseguide, der kommer med tips og information om rejserelevante steder og beskrivelser af bygder, fjorde, fjelde med forslag til vandreruter og naturseværdigheder. Her er der noget at hente, hvis man planlægger en tur, men også gode oplysninger, der er brugbare på rejsen.

Bred artsbeskrivelse af væsentligste arter

Bogen er generelt flot illustreret.

Bogens 3. del er artsbeskrivelser af bl.a. dyr, fugle, planter og svampe. Selvom beskrivelserne, med tilhørende flotte fotos, medtager over 550 arter, så er det kun et udsnit af det samlede antal arter på Grønland. De fleste tilrejsende turister, vandrere, lystfiskere, naturfotografer m.m. vil dog være godt dækket ind med denne bog, der rummer de væsentligste og mest almindelige arter. Bagerst i bogen findes endda afsnit om bjergarter og mineraler.
Jeg vil ønske jeg selv havde haft bogen med i rygsækken da jeg vandrede i de grønlandske fjelde og fiskede ørreder i vandløbene – og blev betaget af laver, svampe, bær og blomster.

NaturGuide Grønland er den mest omfattende guide til Grønlands natur jeg endnu har set – og går turen til verdens største ø, er det værd at anskaffe sig bogen. Hjemme fra en hyggekrog i Danmark er der dog også meget spændende viden at forundres over. Vidste du, at grønlandshajen kan blive flere hundrede år gammel – måske op mod 500 år!?

NaturGuide Grønland af Bo Normander. Gyldendal 2022, 384 sider. Vejl. pris: kr. 299,95,-

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE