I familie med den sorte enke.
Hvem har ikke hørt om den sorte enke? Den berygtede giftedderkop som ynder at dræbe sin mage efter parring. Heldigvis, vil de fleste nok mene, lever den ikke naturligt i Danmark. Til gengæld har vi perleedderkoppen (Enoplognatha ovata). Den er i familie med den sorte enke. Begge hører under kugleedderkopperne (Theridiidae). Når det kommer til giftighed kan vores hjemlige perleedderkop dog ikke måle sig med den sorte enke, men man skal ikke tage fejl af den grund!
Kan bide så det kan mærkes.
Perleedderkoppen er en frygtløs jæger som kan jage og nedlægge et bytte mange gange større end den selv. Perleedderkoppen er ikke specielt stor med sine 3-6 mm, men går ikke af vejen for at nedlægge og spise eksempelvis en humlebi. Edderkoppen er dog ikke kendt for at bide mennesker, men der findes historier hvor det er sket. Bidet beskrives som et nålestik og smerten skulle forsvinde efter en times tid.
Hannen dør efter parring.
At hannen dør efter parring, som normalt foregår i august, sker ikke under samme drabelige omstændigheder som det kan ske hos den sorte enke. Det er ikke hunnen som slår hannen ihjel, men han dør naturligt, da hans rolle i at viderebringe slægten er slut.
Perleedderkoppen lever udendørs og i lav vegetation. Lige inden parring er de dog at finde lidt højere oppe, gerne i buske eller lignende, da det er her parringen finder sted. Det sker i et hylster af silkespind som fremstilles ved at hunnen spinder og folder enkelte blade sammen. Det er også her at ægspindet laves og opbevares. Herefter er det hunnens opgave at bevogte æggene indtil de klækkes og ungerne drager ud i verden. Det sker gerne i løbet af september. Herefter dør hunnen også.
Findes i mange farvevarianter.
Perleedderkoppen findes i flere farveudgaver. Den mest almindelig er den hvide med sorte pletter langs siden af bagkroppen, men den findes også i mere eksotiske farver med brede røde striber. Farverne kan variere fra grøn, cremet, hvid eller svag gul som grundfarve og så med forskellige mønstre bestående af en rød stribe, sorte prikker langs siden eller 2 røde striber i v-form.
På engelsk kaldes den røde variant også for candy striped spider. Det danske navn kommer af den lyse, hvide variant, hvor bagkroppen ligner en hvid perle.
Fakta om perleedderkoppen:
Perleedderkoppen har sit danske navn efter sin næsten kuglerunde bagkrop, der kan minde om en perle. Den tilhører kugleedderkopperne (Theridiidae) ligesom den berygtede sorte enke.
De fleste perleedderkopper har hvid bagkrop, men arten kan findes i mange farvevarianter. Arten har næsten gennemsigtige ben.
Ægspindet er kugleformet med en blågrå farve. Nyklæggede unger er helt lyse. De unge edderkopper overvintrer gerne mellem de visne blade.
MR/
Kilde: Danske edderkopper af Anders Brandt m.fl., Spiders field guide af Michael J. Roberts, Wikipedia.org,