Den falske enke spreder ægte frygt

Edderkoppen Steatoda nobilis, også kendt som den falske enke, spreder frygt i England. Foto: Stu's Images/Wikimedia.

Nordeuropa er ikke kendt for farlige farlige edderkopper. Dog har enkelte arter i de senere år skabt øget opmærksomhed, da de kan levere et ubehageligt bid. En af dem er den falske enke, der flere gange har lukket skoler i England.

Der er ikke noget nyt i at flere nordiske og nordeuropæiske edderkopper kan bide mærkbart. NaturGuide.dk modtager hvert år beretninger om danskere, der er blevet bidt af danske edderkopper. Selvom bidene kan være ubehagelige regnes de dog ikke for farlige.
I de senere år har nye edderkopper dog bredt sig mod nord. Herhjemme er Ruderat husedderkoppen blandt de nye. Se tragtspinder med berygtet omdømme.

I England har en stigende spredning af den indvandrede art Steatoda nobilis skabt frygt på grund af dens ganske ubehagelige bid. Edderkoppen kaldes også for den falske enke med henvisning til en vis lighed med de farligere og mere berygtede sorte enker.

Også fundet i Danmark.

Den falske enke regnes for Englands giftigste edderkop. Talrige forekomster af arten – både indendørs og udendørs, har flere gange lukket skoler, senest i efteråret 2018, hvor 8 engelske skoler og institutioner blev lukket i en periode.
Den falske enke er dog ikke en ny art i England. Den falske enke menes at være kommet til England i kasser med frugt fra de kanariske øer i slutningen af det 19. århundrede. De første fund blev gjort i den sydengelske by Torquay i 1879. I de senere år har arten dog bredt sig betydeligt i det engelske landskab og enken har også bredt sig til Irland.

Edderkoppen kendes også fra det europæiske fastland og blev registreret første gang i Tyskland i 2011. Der er også gjort fund af arten i Danmark og det må forventes at arten vil brede sig i takt med det mildere klima.

Den falske enke har været årsag til periodisk lukning af flere engelske skoler. Foto: Alvesgaspar, CC BY-SA 3.0.

“Et bid kan være ubehageligt, men det er ikke noget man dør af”

I England maner flere edderkoppekyndige dog til ro. “Selv om et bid kan være meget ubehagelig, er den ikke stærkere end et hvepsestik”, siger Mark Champion fra Englands Wildlife Trust. Der er også en større chance for at dø af et hvepse- eller bi-stik, tilføjer han.
Hvis du bliver bidt af en falsk enke, kan du opleve en række symptomer, der spænder fra hævelse, betændelse og kvalme, men der er ikke kendskab til dødsfald i England.
Sværhedsgraden af symptomerne afhænger af mængden af gift, der injiceres.
/NL

Kilde: bbc.com, spiderid.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE