Mere end 30 meter silke i et edderkoppespind

Korsedderkoppen reparerer og nybygger sit net næsten hver nat.

Korsedderkoppen – Danmarks bedst kendte edderkop.

Korsedderkoppen med dens velkendte hjulspind er nok Danmarks mest kendte edderkop. Korsedderkoppen findes i næsten alle lande på den nordlige halvkugle. Her lever den af flyvende insekter som bl.a. sommerfugle, hvepse og fluer, der fanges i edderkoppens net.

Bygger silke-rede til sine unger, men når aldrig at møde dem.
Når hunnen er parret, bliver hendes bagkrop opsvulmet med æg. Hun bygger en fin ægsæk af edderkoppesilke, hvor æggene lægges. Herefter dedikerer hun, som en god mor, resten af hendes liv til at vogte over hendes æg. Hun når dog aldrig at møde hendes unger. Hun dør nemlig i det sene efterår og først det følgende forår i maj, dukker de nye bittesmå edderkopper frem fra den silkehule som deres mor byggede året før. De nye små korsedderkopper er sort-gule – naturens advarselsfaver – som vi også kender det fra hvepse. De signalerer til omverdenen at de er uspiselige, ja endda giftige!

30 meter silke.
Et stort, klassisk hjulspind kan indeholde mere end 30 meter silke. Det mest imponerende er at korsedderkoppen hyppigt fornyer spindet – ikke sjældent hver nat. Korsedderkoppen spiser simpelthen det gamle edderkoppespind og genbruger det til at producere ny silke. Fangstnettet skal fornyes for at nettets klæbrige effekt bevares.

Verdens største edderkoppespind.
De største edderkoppe-hjulspind i verden spindes af edderkoppeslægten Nephila. Deres spind kan måle op til 2 meter i diameter og er stærke nok til at kunne bremse små fugle.

Kilder: gwct.org.uk, wikipedia.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE