Edderkopper i haven

Enhver haveejer, der har øjnene med sig, kan glæde sig over mange spændende edderkopper i haven. Nogle arter er farvestrålende og har flotte mønstre, der på nært hold får dem til at virke helt eksotiske. På denne side er beskrevet nogle af de almindeligste arter i haven.

Agurkehjulspinder
Agurkehjulspinderen (Araniella cucurbitina) er en lille grøn edderkop, der træffes almindeligt i haver. Edderkoppen er nærmest agurke-farvet, deraf navnet. Den sidder gerne i højere vegetation som buske og stauder. På nært hold kan man på begge køn se en fin rød plet over spindevorten på bagkroppen.

Agurkehjulspinderen er en smuk edderkop. Læg mærke til den røde plet på begkroppen.
Agurkehjulspinderen er en smuk edderkop. Læg bl.a. mærke til den røde plet på bagkroppen.

Kvadratedderkop
Denne store hjulspinder (Araneus quadratus) bliver sommetider antaget for en korsedderkop, men bagkroppens mønster er helt anderledes og det er meget let at se forskel. Kvadratedderkoppen har 4 lyse pletter på bagkroppen. Derudover kan den variere i mange forskellige farver fra rødlige nuancer over grøn og grå – og dermed kan den over nogle dage tilpasse sig sine omgivelser. Kvadratedderkoppen minder i størrelse og levevis meget om korsedderkoppen.

Kvadratedderkoppen er en stor hjulspinder, der kan variere en del i farven. De 4 pletter, der danner et kvadrat er et godt kendetegn.
Kvadratedderkoppen er en stor hjulspinder, der kan variere en del i farven. De 4 lyse pletter er et godt kendetegn.

Korsedderkop
Korsedderkoppen (Araneus diadematus) er klassikeren som de fleste kender. Nok især for det flotte edderkoppenet (hjulspind) som også kvadratedderkoppen laver. Ofte æder edderkoppen sit spind i løbet af natten og genbruger således silken til at lave et nyt fejlfrit net. Edderkoppens yngletid er i sensommeren. Man kan opleve, hvordan de mindre hanner forsigtigt forsøger at tilnærme sig hunnen. Er hun ikke i det rette humør risikerer han at blive ædt. Den næsten 2-årige hun lægger sine æg – ofte flere hundrede, beskyttet i et silkespind, hvorefter hun hen på efteråret dør. Ungerne udvikles i løbet af vinteren og dukker frem til foråret, men først året efter er nye hunner klar til at lægge æg.

Korsedderkoppen er nok den mest kendte hjulspinder. Også denne art kan optræde i forskellige farvevariationer, men korset på bagkroppen er et godt kendetegn.

Flad hjulspinder
Flad hjulspinder (Nuctenea umbratica) kaldes også for barkedderkop. Begge navne er ganske passende. Edderkoppen har en tydelig flad bagkrop og samtidig finder man ofte arten på eller under bark af ældre træer. Edderkoppen kan også ses på husvægge eller stakitter og lignende. Generelt optræder Flad hjulspinder i mørke farver – og af og til i næsten sorte farver.

Flad hjulspinder kaldes også for barkedderkop. Den tydeligt flade bagkrop er et godt kendetegn.
Flad hjulspinder kaldes også for barkedderkop. Den tydeligt flade bagkrop er et godt kendetegn.
Hannen af flad hjulspinder har længere ben og slankere krop. Helhedsindtrykket er en meget mørk, næsten sort edderkop. Det er fra denne art NaturGuide.dk modtager flest læserberetninger om edderkoppe-bid.

 Almindelig rovedderkop
Almindelig rovedderkop (Pisaura mirabilis) er en art, der træffes hyppigt nede mellem græsset i den vildere del af haven f.eks. et hjørne med lidt brændenælder og lignende. Arten fanger sit bytte ved jagt når den til bevæger sig gennem vegetationen. Almindelig rovedderkop er en ret stor edderkop.
I løbet af sommeren kan man se hvordan hunnen slæber rundt på en hvid silkebold. Det er ægkokonen, der indeholder edderkoppens mange æg. Rovedderkopper bærer altid deres ægkokon ved forkroppen, imens jagtedderkopperne har kokonen hæftet på bagkroppen.

Den almindelige rovedderkop findes især i højere vegetation, hvor man kan finde det tætte spind. Til højre ses en hun bære sit ægspind.
Den almindelige rovedderkop findes især i højere vegetation, hvor man kan finde det tætte spind. Til højre ses en hun bære sit ægspind.

Høstmeta (Meta segmenta)
Høstmetaen laver gerne sit hjulspind i haven. Edderkoppen er meget almindelig

Høstmeta er en smuk edderkopper, der ofte optræder i rødlige farver.
Høstmeta er en smuk edderkop, der ofte optræder i rødlige farver.

Perleedderkop (Enoplognatha ovata)
Perleedderkoppen er en lille edderkop, der findes i flere farvevarianter. Mest opsigtsvækkende er den røde version, der virker helt tropisk. Den almindeligste form er den hvide med sorte pletter langs siden af bagkroppen (midterste foto).

Perleedderkoppen findes i flere farvevarianter. Den kugleformede bagkrop hos hunnen har givet arten sit navn.
Perleedderkoppen findes i flere farvevarianter. Den kugleformede bagkrop hos hunnen har givet arten sit navn.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE