Ny knivlov: Danskerne må igen bære knive og dolke i naturen

Lignende artikler

Nu bliver det igen lovligt at tage en kniv med på skovturen.
Nu bliver det igen lovligt at tage en kniv med på skovturen.

Nu må friluftsfolket, spejdere, fiskere og jægere igen bære knive.

Folketinget vedtog i foråret 2016 endelig en ny og længe ventet knivlov. Den gamle knivlov havde til hensigt at forbyde kriminelle at bruge kniv i nattelivet, men ramte i højere grad alle dem, der til daglig brugte en kniv som et værktøj – landmænd, jægere, fiskere, spejdere – og i det hele taget friluftsfolket, der risikerede høje straffe for at bære kniv.

Der skal være et fornuftigt formål med at bære kniv.
Den nye knivlov ændrer reglerne, så du igen må have dit multitool, schweizerkniv eller dolk i bæltet, hvis du f.eks. skal en tur i skoven f.eks. på jagt, svampe- eller vandretur. Også selvom knivens blad måler mere end 7 cm. Udgangspunktet er at alle almindelige knive og dolke bliver lovlige at bære – dog undtaget udprægede kampknive som springknive, butterflyknive, kastestjerner og lignende. Kravet er at knivens bruger bærer kniven til brug for et “anderkendelsesværdigt formål”. Det betyder med andre ord at du skal have en fornuftig grund til at have kniven på dig.

Store dolke bliver lovlige at bære i hverdagen, hvis kniven/dolken har et fornuftigt anderkendelsesværdigt formål.
Knivklinger, der overstiger 12 cm, må fremover anvendes i erhverv, til husholdningsbrug eller til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller til et andet lignende anerkendelsesværdigt formål, hvis de er udformet og lavet til formålet. Sådanne dolke og knive kan erhverves, besiddes og bæres til den nævnte brug.

Knivklinger, der overstiger 12 cm, må fremover anvendes i erhverv, til husholdningsbrug eller til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller til et andet lignende anerkendelsesværdigt formål.
Knivklinger, der overstiger 12 cm, må fremover anvendes i erhverv, til husholdningsbrug eller til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller til et andet lignende anerkendelsesværdigt formål.

Rust behandles bedst med forebyggelse. En rusten kniv er i praksis mærket for evigt, selvom man efterfølgende kan bremse og fjerne den synlige rust.

Knivloven skærpes i nattelivet og ved større forsamlinger.
Reglerne for knive i nattelivet og større forsamlinger f.eks. koncerter, bliver til gengæld helt forbudt – på lige fod med knive i flyvemaskiner. Man må altså fremover IKKE bære nogen som helst form for kniv i nattelivet, til fodboldkampe, koncerter og andre store arrangementer, hvor der er mange mennesker samlet.

Den nye knivlov trådte i kraft den 1. juli 2016. Se hele lovteksten.
/NL
Kilder: justitsministeriet.dk, spejder.dk, jaegerforbundet.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,047FansLike
2,263FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close