Sådan fjerner du rust fra din kniv

Lignende artikler

kniv_citronerHold din kniv fri for rust.

En god, solid kniv er et vigtigt værktøj for de fleste friluftsmennesker. Ikke kun i vildmarken – og ikke kun for jægeren og fiskeren. Kniven kan bruges fra alt til håndtering af mad til snitning af teltpløkker og optændingsspåner.
Ligesom det øvrige grej bør kniven plejes og vedligeholdes. Bladet bør for det første være skarpt og fri for rust.
Undgå gerne at vaske din kniv/dolk i opvaskemaskinen. Høje vandtemperaturer kan i nogle tilfælde få metallet til at udvide sig og trække og forårsage stresspunkter, der kan blive frøene til rust.
Rengør din kniv efter brug og tør den af. Oxygenet i vand kan let binde til jern, hvilket er den mest almindelige kilde til rust.

Typer af stål – og hvorfor de ruster.
Stål er opdelt i to generelle kategorier: rustfrit stål og carbon. Carbon- eller kulstofstål består hovedsageligt af jern med en lille procentdel af carbon og et par andre metaller. Rustfrit stål består af jern, chrom (ca. 15%), carbon, og et par andre metaller. Chrom omgiver jernet og beskytter det mod at blive iltet (oxideret) af oxygen. Chrom reducerer imidlertid holdbarheden af bladet og det er oftere nødvendigt at skærpe det i forhold til kulstofstål.
kniv_rustRustfrit stål er mere modstandsdygtigt over for rust end kulstofstål, men det betyder ikke, at det er 100 % rustfrit. Rustfrit stål kan modstå fugt mere end kulstofstål, men uden vedligehold kan der stadig opstå rust. Kun titanium-knive og keramiske knive er 100% rustfrie da de ikke indeholder jern.

Annonce:
Se et kæmpe udvalg af knive og tools til outdoor, jagt og fritid.

Rust behandles bedst med forebyggelse. En rusten kniv er i praksis mærket for evigt, selvom man efterfølgende kan bremse og fjerne den synlige rust.

Brug citronsaft eller eddike.
Du kan fjerne rustpletter ved at væde knivbladet i noget så simpelt som citronsaft. Eddike kan også anvendes. I begge tilfælde er fordelene at disse syrer er ugiftige at bruge.
I lette tilfælde kan du skære en citron igennem og gnide citronen mod knivbladet. Lad citronsyren virke et par minutter, hvorefter rusten kan skrubbes af med en køkkensvamp eller lignende.
I svære tilfælde skal citronsaften/eddiken virke i længere tid. Stil evt. kniven i et glas med citronsaft og lad det virke i 5-8 minutter før kniven tages op og tørres af. Knivbladet bør ikke udsættes for syren for længe da det i sig selv kan have en ødelæggende effekt på metallet. Skyl efterfølgende med vand og tør kniven grundigt.

Skal du fjerne rust i felten f.eks. på spejderturen, kan rå løg og rå kartofler (oxalsyre) til nød også bruges som rustløsnere.
/NL

Kilder: knifeup.com, creeklinehouse.com, farmersalmanac.com.

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close