Hold din kniv fri for rust
En god, solid kniv er et vigtigt værktøj for de fleste friluftsmennesker. Ikke kun i vildmarken – og ikke kun for jægeren og fiskeren. Ligesom det øvrige grej bør kniven plejes og vedligeholdes. Bladet bør for det første være skarpt og fri for rust.
Typer af stål – og hvorfor de ruster.
Stål er opdelt i to generelle kategorier: rustfrit stål og carbon. Carbon- eller kulstofstål består hovedsageligt af jern med en lille procentdel af carbon og et par andre metaller. Rustfrit stål består af jern, chrom (ca. 15%), carbon, og et par andre metaller. Chrom omgiver jernet og beskytter det mod at blive iltet (oxideret) af oxygen. Chrom reducerer imidlertid holdbarheden af bladet og det er oftere nødvendigt at skærpe det i forhold til kulstofstål.
Rustfrit stål er mere modstandsdygtigt over for rust end kulstofstål, men det betyder ikke, at det er 100 % rustfrit. Rustfrit stål kan modstå fugt mere end kulstofstål, men uden vedligehold kan der stadig opstå rust. Kun titanium-knive og keramiske knive er 100% rustfrie da de ikke indeholder jern.
Annonce:
Her kan du finde nogle af de bedste knive til jagt, fiskeri og friluftsliv.
Rust behandles bedst med forebyggelse. En rusten kniv er i praksis mærket for evigt, selvom man efterfølgende kan bremse og fjerne den synlige rust.
Fjern rust med citronsaft eller eddike.
Du kan fjerne rustpletter ved at væde knivbladet i noget så simpelt som citronsaft. Eddike kan også anvendes. I begge tilfælde er fordelene at disse syrer er ugiftige at bruge.
I lette tilfælde kan du skære en citron igennem og gnide citronen mod knivbladet. Lad citronsyren virke et par minutter, hvorefter rusten kan skrubbes af med en køkkensvamp eller lignende.
I svære tilfælde skal citronsaften/eddiken virke i længere tid. Stil evt. kniven i et glas med citronsaft og lad det virke i 5-8 minutter før kniven tages op og tørres af. Knivbladet bør ikke udsættes for syren for længe da det i sig selv kan have en ødelæggende effekt på metallet. Skyl efterfølgende med vand og tør kniven grundigt.
Skal du fjerne rust i felten f.eks. på spejderturen, kan rå løg og rå kartofler (oxalsyre) til nød også bruges som rustløsnere.
Flyverust på knive og bestik
Flyverust ses af og til på knive og bestik, der vaskes i opvaskemaskiner. Det ses som rødlige pletter på bestikket. Flyverust kan opstå når din kniv (i ellers rustfrit stål) kommer i vaskemaskinen sammen med jernprodukter – som f.eks. ostehøvle, hvidløgspressere, æggedelere m.m. Der findes flere husråd mod flyverust, men pudsning af pletterne med keramisk kogepladerens, synes at være effektivt.
Rustfjerner på dåse
En klassisk rustfjerner, der samtidig fungerer som smøremiddel er WD40. Denne multifunktionsolie bliver også kaldt for flydende værktøj og er at finde som fast inventar på de fleste værksteder. WD40 rustfjerner kan købes hos GlobalTools.dk (annoncelink til butik), hvor en oliespray kan fås for omkring 60 kr. WD40 er også god til haveredskaber, der skal efterårsklargøres inden vinterens hvilesæson. Husk at gøre bladet rent efter brug.
Våbenolie og smøring
Til efterfølgende vedligehold og smøring af kniven (særligt foldeknive) kan bruges Ballistol Universalolie, der er en syrefri våbenolie, der plejer og beskytter mod rust, samt er biologisk nedbrydelig. En af fordelene ved Ballistol-olie er, at det både rengører, smører og desinficerer i samme omgang.
En kniv bør altid rengøres for snavs og olierester inden den skal bruges til fødevarer.
Danskerne må igen bære kniv i naturen. Se reglerne i knivloven
Pas på din kniv
Undgå gerne at vaske din kniv/dolk i opvaskemaskinen. Høje vandtemperaturer kan i nogle tilfælde få metallet til at udvide sig og forårsage stresspunkter, der kan blive staten til rust.
Rengør din kniv efter brug og tør den af. Oxygenet i vand kan let binde til jern, hvilket er den mest almindelige kilde til rust.
Hold kniven skarp!
Har du svært ved at holde kniven skarp, så er Lansky knivsliber (annoncelink til butik) et rigtigt godt værktøj som alle let kan bruge – både til køkkenknive og knive til jagt- og friluftsliv. Lansky-sættet kræver ingen øvelse og sikrer at du sliber kniven i den rigtige vinkel hver gang.
/MR
Kilder: knifeup.com, creeklinehouse.com, imerco.dk, farmersalmanac.com, jagtland.dk.