Velsmagende svamp, der får dig til at tisse rødt

Lignende artikler

velsmagende_maelkehat3Velsmagende mælkehat farver din urin rød.
Velsmagende mælkehat smager fint og mildt, men den har den foruroligende, men harmløse egenskab at den farver urinen rød.

Velsmagende mælkehat (Lactarius delicious) er en af de sjove svampe at plukke. Hvor hovedparten af mælkehattene har hvidlig, mælkeagtig saft (deraf navnet) har velsmagende mælkehat en flot, orange mælkesaft. Det er altid et hit blandt tilskuere at skære et snit i svampen og se hvordan den orange farve træder frem.

Velsmagende mælkehat smager fint og mildt, men den har den foruroligende egenskab at den farver urinen rød. Især hvis man spiser en god portion af svampene. Man tisser simpelthen rødt, hvilket forståeligt kan forskrække de fleste! Det er dog heldigvis en harmløs og uskadelig egenskab, men husk lige at advare dine gæster, hvis du inviterer på velsmagende mælkehat.

Et lille snit afslører hurtigt den orangerøde mælkesaft og dermed at den er spiselig.
Et lille snit afslører hurtigt den orangerøde mælkesaft og dermed at den er spiselig.

Velsmagende mælkehat vokser gerne på sandet jord i nærheden af fyrretræer. Man finder den gerne i september og oktober langs skovveje. Velsmagende mælkehat kan forveksles med Tvefarvet mælkehat og Gran-mælkehat, der begge også har orange mælkesaft. Disse arter er dog også spiselige og fine spisesvampe.

Velsmagende mælkehat vokser ofte på sandet jord, gerne i kalkrige egne.
Velsmagende mælkehat vokser ofte på sandet jord, gerne i kalkrige egne.

/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,049FansLike
2,268FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close