Hvad er hekseringe – og hvordan opstår de?

Lignende artikler

En stor heksering bestående af Rød fluesvamp.
En stor heksering bestående af Rød fluesvamp.

Hekseringe – Jordens længste organismer.

En heksering er en ring af svampe-frugtlegemer, der står synligt i en cirkel og danner en ring. Der kan dog også være tale om ring uden synlige svampe, men hvor det i stedet ses at vegetationen ændrer karakter f.eks. ved cirkler, hvor græsset dør – eller fremtræder mørkere, frodigere grønt. Det skyldes det, for øjet usynlige, underjordisk svampemycelium, der vokser i cirkler.

Hekseringe var tidligere forbundet med hekse og elver i den nordiske folketro. Her er det parasolhatte, der danner en heksering.
Hekseringe var tidligere forbundet med hekse og elver i den nordiske folketro. Her er det parasolhatte, der danner en heksering.

På hekseringens inderside ses gerne en mørkegrøn, frodigere zone, hvor græsset er blevet gødet pga. næringsstoffer, der frigives som følge af svampens nedbrydningsaktivitet. Midt på ringen kan der fremstå en brun, vissen zone, hvor græsset kan være hæmmet eller dræbt af svampens vækst, hvilket kan skyldes svampen evne til at sænke pH-værdien eller at svampen udskiller blåsyre, der virker giftigt på mange organismer.

…Ud fra målinger af hekseringenes årlige udvidelser kendes der eksempler på hekseringe, der regnes for mere end 600 år gamle.

Kæmpe hekseringe.
Hekseringe kan blive meget store og gamle. I Danmark kendes eksempler på 60 m brede hekseringe. Så store hekseringe opdages bedst fra luftfotos. På den amerikanske prærie i USA er der registreret hekseringe med en endnu større diameter. Der kendes her eksempler på en støvbold-svamp, der har dannet en ring med en diameter på hele 200 m! Hekseringen, der vel og mærket består af ét svampeindivid, kan således regnes blandt de største organismer med en samlet længde på mere end 630 m. Så store hekseringe kan være meget gamle. Ud fra målinger af hekseringenes årlige udvidelser kendes der eksempler på hekseringe, der regnes for mere end 600 år gamle.

Heksering i græsplæne, hvor svampens frugtlegemer ikke er synlige. Foto: Claus Ableiter, Wikimedia.
Heksering i græsplæne, hvor svampens frugtlegemer ikke er synlige. Foto: Claus Ableiter, Wikimedia.

Spor efter heksenes stævnemøder.
Der har gennem tiden været knyttet meget overtro til hekseringe, hvor de ”mystiske ringe” blev tydet som spor efter heksenes stævnemøder eller elvernes natlige dans.
/NL

Kilder: danske-svampe.dk, denstoredanske.dk, snl.no.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close