Troldsmør i de danske skove!

Gule klatter af troldsmør lyser op i skovbunden.

Tilbage i fordumstid, hvor hekse, elver og trolde sammen med mosekonen og lygtemanden havde en stor plads i danskernes bevidsthed når det uforklarlige skulle forklares, var der også mange spor og tegn i naturen, der kunne henføres til disse væsner.

Tilbage i tiden mente man at det gule troldsmør, der af og til dukkede op i skoven, besad magi og trolddom. Smørret var tabt af troldkællinger. I dag kender vi den naturlige forklaring.

Ikke sjældent kunne man på vejen igennem skoven finde gule klatter af troldsmør. Troldsmørret var tabt af troldkællinger, mente man. Og man skulle nære sig for at berøre smørret, der besad magi og trolddom!

Det er ikke en svamp. Det er ikke et dyr. Det er et svampedyr!

Navnet troldsmør hænger stadig ved, men i dag ved vi, at der er tale om en besynderlig organisme, der opfører sig dels som en svamp, dels som et dyr. Det er levende, men ikke et rigtigt dyr og ej heller en svamp. Troldsmør er en slags svampedyr, der begynder sin udvikling i et plasmodiestadie, der kan kravle henover skovbunden som en gennemsigtig amøbelignende organisme. Den er på jagt efter svampesporer og bakterier, som den æder på sin vej.

Troldsmør hører til den gruppe, der kaldes for slimsvampe, og som er nært beslægtet med grupper af encellede dyr.

På et tidspunkt kravler svampedyret gerne frem i lyset f.eks. op på en træstub og begynder at ændre udseende. Inden for få timer opbygges frugtlegemer og svampedyret skifter farve fra nærmest usynlig æggehvide til smørgult, iøjnefaldende troldsmør.

Troldsmør er et svampedyr, der kan bevæge sig i skovbunden og endda kravle op ad et træ. Svamdedyret lever bl.a. af bakterier.

Sporerne bliver primært spredt med vinden. Ud af sporen kommer en celle, der skal finde frem til en anden celle, som den kan smelte sammen med for at blive til et nyt plasmodium. Cellekernen deler sig igen og igen og efterhånden dannes et encellet, mangekernet svampedyr. Cirklen er sluttet, og troldsmør kan snart igen skabe magi i skovbunden. Pludselig dukker den frem – og ikke altid kun i skoven. Måske finder du en dag gule klatter af troldsmør i havebedet eller på flisebelægningen? Måske endda på havebænken?

Det er ikke så underligt, at man i tidligere tider fandt dette så mystisk, at der måtte være trolddom med i spillet!

Flere svampedyr: Der findes mange forskellige slags svampedyr. Mange i sjove, underlige farver og faconer. Nogle kan du møde i haven som f.eks. urteskum og rødært. Se vores søstermagasin VildMedHaven. På vandreture i naturen kan du også møde skinnende støvpude og kanel støvrør.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE