Rødært – et lille svampedyr

Lignende artikler

Hvad er det? Det er levende, men hverken svamp eller dyr! Det er svampedyret Rødært, der især ses på rådne stubbe og gamle træstammer, hvor den lever af planterester og bakterier.

Hverken dyr eller svamp af naturvejleder Sabine Jensen.
På en tur i det fri faldt jeg over et gammelt træstød med nogle meget iøjenfaldende små, røde kugler.
Det var en udfordring at finde ud af hvad de var – for det er nemlig ikke en svamp, heller ikke et dyr, men et svampedyr!

Hvad er et svampedyr?
Svampedyr er tidligere blevet opfattet som svampe, fordi de danner sporer. Derfor er de tilbage i tiden blevet kaldt for slimsvampe. De er dog organismer, der er nærmere beslægtede med amøber. Svampedyr, begynder deres udvikling i et plasmodiestadie.

De fleste arter af svampedyr er meget små og svære at bestemme, ikke mindst fordi de undertiden skifter udseende fra time til time, der gælder specielt når de går fra vegetativt til sporedannende stadium.
Sporerne bliver primært spredt med vinden. Ud af sporen kommer en celle, der skal finde frem til en anden celle, som den kan smelte sammen med for at blive til et nyt plasmodium.

Rødært (Lycogala epidendrum) er et almindeligt svampedyr, som lever i råddent træ, som den kravler ud på ydersiden af, når den skal danne frugtlegmer. Den er først lyserød og bliver siden brun og fyldt med sporer.

Læs også om Troldsmør, der er et af de mest almindelige og iøjnefaldende svampedyr.

ANNONCE
ANNONCE Kopiér
ANNONCE
ANNONCE

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
Annonce
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close