Det ligner fiskerogn, men det er et svampedyr!

Svampedyret Kanel-støvrør.
Svampedyret Kanel-støvrør.

Orange eller laksefarvede klumper i efterårsskovbunden? Ved nærsyn ligner det fiskerogn eller æg fra insekter, men det er svampedyret Kanel-støvrør, der er på spil.

Også om efteråret er der svampedyr på spil derude. Svampedyr, der i fagkredse går under navnet Myxomyceter, blev tidligere regnet som en del af svamperiget da de har sporedannelsen tilfælles med svampene. Nu opfattes de som encellede dyr. Man kalder dem for svampedyr.
Troldsmør er nok den bedst kendte af alle svampedyrene. Om foråret er det ofte svampedyret Skinnende støvpude, der bemærkes, men om efteråret til ind i november ses et andet svampedyr: små orange klumper, der ved nærsyn ligner rogn. Det er svampedyret Kanelstøvrør (Tubifera ferruginosa).

Kanelstøvrør er meget karakteristisk med orange eller lakserøde farver, når man finder den i det modne stadium, der også kaldes sporangie-stadiet.
Kanelstøvrør ses gerne på gammelt træ som mørnede træstammer eller gamle træstubbe.

I dette stadie er Kanel-støvrør ganske i øjnefaldende, men snart bliver den brunlig og jordfarvet.
I dette stadie er Kanel-støvrør ganske i øjnefaldende, men snart bliver den brunlig og jordfarvet.

Svampedyret skifter ret hurtigt udseende i løbet af de forskellige udviklingstrin. De orange “klumper” (pseudoaethalium) har allerede dagen efter fået et mere kedeligt brunt udseende, hvor sporerne bryder ud og spredes gennem toppen af de enkelte sporangier.

Kanel-støvrør er almindeligt udbredt i Danmark og kan opleves fra midt på sommeren til hen i november, men man skal have øje for den.
/JN

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE