Pak din rygsæk med et minimalistisk mindset

Pak rygsækken let
Letvægtsudstyr er blevet populært, men minimalistisk pakning kan være en bedre løsning. Foto: Martin Mark, Dreamstime.com

Minimalismen er for alvor blevet en trend, og den har også sat sit præg på natur- og frilufts branchen. I øjeblikket har frilufts-producenter som Sea To Summit, Osprey og The North Face et kæmpe fokus på minimalisme og kompakthed i produktudviklingen. Producenterne sætter naturligvis også et aftryk på os friluftsmennesker, når de konstant smider nye letvægts materialer og teknologier i hovedet på os. Det minimalistiske mindset om “at man skal pakke så lidt som muligt” er en forholdsvis ny tendens og til tider en smule overdrevet. Men hvad menes der med overdrevent?

Af Anders Toft Braun.

Jo – folk kan gå så meget op i den lave vægt, at det fører til en mindre behagelig friluftstur/vandretur. Det meste ultraletvægts udstyr er så let, at det ikke tilbyder en tilstrækkelig komfort. Vandrerygsækken er et godt eksempel. Ultra letvægts-rygsække er ofte ikke udstyret med en ramme. Det resulterer i mindre støtte samt ringere komfort. I stedet for at købe dyrt ultraletvægts udstyr, kan du tage følgende ordsprog i brug: “work smarter, not harder”. Ved at tænke og handle mere smart kan du snildt spare et par hundrede gram eller måske endda et par kilo. Pakning af rygsæk og ting du skal have med afhænger af, hvilken person du er. Her kommer et par gode minimalistiske råd til pakning af rygsæk.

Brug en pakkeliste

Det første du skal gøre er at bruge en pakkeliste. De fleste har en tendens til at smide unødvendige ting ned i rygsækken, som de aldrig får brugt. Så en god idé er, at lave en liste over de ting, du skal have med på din tur, før du pakker din rygsæk.

Foto: Elnur, Dreamstime.com.

Væk med elektronik

Lad din laptop og tablet blive derhjemme. Du tager ud i naturen for netop at komme væk fra hverdagens støj. En mobiltelefon er nok i sig selv, og kan det nødvendige. At vælge mobiltelefonen fra kan være en dum idé, hvis du pludselig farer vild. Derfor anbefaler jeg, at du altid har en mobiltelefon på dig (eller GPS). Hvis du er vant til at bruge en elektrisk tandbørste, så vend dig til at bruge en almindelig tandbørste. Bruger du barbermaskine? Tag en skraber med i stedet for. Det er de små vægtbesparelser, som betyder meget i sidste ende.

Bøger

Hvis du skal ud på en vandretur (f.eks. Caminoen), kan det være nærliggende at tage én eller flere bøger med om den vandrerute, du skal gå. Erstat de fysiske, tunge bøger med e-bøger på din mobiltelefon. I dag kan du købe tonsvis af bøger som e-bøger, og det fungerer udmærket på en mobiltelefon. Det kan godt være, at skærmen er meget lille, men med tiden vænner du dig til det. Der findes også betalte apps, som giver dig mulighed for at læse og lytte til uendelige mængder af e-bøger/lydbøger. E-reolen er folkebibliotekernes e-bøger og lydbøger og derfor gratis at downloade og anvende. Nogle vælger såmænd at købe en Amazon Kindle, som tilbyder en fremragende læsevenlighed. Det er en lidt tungere løsning, men den har sine fordele. Det smarte ved Amazon Kindle er, at batteriet kan holde sig i flere uger på én enkelt opladning. I øvrigt kan den afspille lydbøger, hvis du ikke gider kigge på en skærm, men hellere vil kigge på stjernehimlen.

Annonce:
Ud på tur? Rigtig gode tilbud på lette tur-rygsække – også til børn

Undertøj og sokker

Nu er det tid til at snakke om penge, mere specifikt investering i vandreundertøj og vandresokker. Der er ingen grund til at tage fem par underbukser og fire par sokker med på en vandretur. Hvis du i stedet køber to par vandreunderbukser og to par vandresokker, så er det mere end rigeligt. Vandreunderbukser og vandresokker kan f.eks. være lavet af bambusfibre eller merinould. Sådanne materialer er lugthæmmende, svedtransporterende og derfor idéelt til aktivt brug som vandring og friluftsliv.

Mad og planlægning

Hvis du planlægger dine måltider, så undgår du at fylde din rygsæk op med unødvendige mængder af mad. Planlæg derfor dine måltider med udgangspunkt i, hvilke supermarkeder og caféer du kommer forbi på vandreturen. Det er dog altid godt at have en lille smule mad på sig som f.eks. energibarer, chokolade, chips, nødder og andre snacks.

Undgå grej/udstyr som kun har en funktion

For at spare vægt kan du med fordel undgå grej og udstyr, som kun har en funktion. En oppustelig hovedpude er et godt eksempel på sådan et stykke grej, som du snildt kunne lade ligge derhjemme. Den minimalistiske løsning ville være, at du ruller din jakke (eller et andet stykke tøj) sammen til en hovedpude.


Teksten er udarbejdet af Anders Toft Braun, som er thru hiker og tidligere spejder. Anders brænder for vandring, friluftsliv, bushcraft og har gennemført en lang række vandreruter. Alt lige fra Gendarmstien til en 4-måneders vandrerute på 2100 km via ‘Den Europæiske Fjernvandrevej E1’ fra København til Milano. Læs mere om Anders inde på friluftsmagasinet.dk.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE