Når hvepsedronningen flyver

“Nu er hvepsedronningen vågnet til dåd. Hun har overlevet vinteren, men det gamle hvepsepalads som hun forlod er tomt og forladt og delvist ødelagt over vinteren.”

Af naturvejleder Niels D. Lisborg.

Foråret har vækket dronningehvepsen. Foto: Dreamstime.com

Der findes talrige arter af hvepse i Danmark, men vi kender især de sort-gule gedehamse, nok mest fordi de er berygtede for deres stik!
Nu er hvepsedronningen vågnet til dåd. Hun har overlevet vinteren, men det gamle hvepsepalads som hun forlod er tomt og forladt og delvist ødelagt over vinteren. Alle hendes undersåtter – arbejdere og oppassere fra hendes gamle bo er døde. Det samme er den gamle dronning – hendes mor. Men inden den gamle dronning døde lagde hun nogle helt særlige æg – de udvalgte, der hver især skulle blive til nye dronninger.

Vinteren har været mild og nådig – og mange unge dronninger har overlevet.

I takt med forårets lys og varme er den unge dronning vågnet fra sit vinterskjul. Ikke alle hendes søskende har klaret vinteren – nogle valgte det forkerte vinterskjul og klarede den ikke. Men generelt har vinteren været mild og nådig – og der er mange unge dronninger, der en efter en dukker frem.

Starten på et nyt imperium

Materiale til opbygning af hvepseboet hentes fra diverse træmaterialer, der gnaves af og blandes med spyt.

Den unge dronning tager godt imod foråret. Hun har fundet et godt sted at grundlægge sin store, kommende familie. Under taget i et træskur – kun få centimeter fra hendes gamle hjem. Det gamle, lasede bo generer hende ikke. Hun begynder ihærdigt at bygge et nyt ved siden af. Hun bygger den første cellekage i boet, hvor hendes første æg og larver skal udklækkes. Det bygges op af træmasse blandet med spyt. Træet gnaver hun af fra forskellige steder, hvor hun let kan komme til. Der er lidt fra et havebord og også lidt fra siderne på et af havens højbede, der er bygget op med brædder.
Dronningen passer selv sit første kuld. Når de nye hvepse er store nok, lader hun dem tage over og lader sig fremover opvarte.
Hun forlader ikke mere boet, men koncentrerer sig kun om en ting: At lægge æg
så hendes eget lille imperium kan tiltage i størrelse og styrke.

Featured foto: Maciej Olszewski, Dreamstime.com

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE