Værd at vide om bi- og hvepsestik

Hvad gør mest ondt? Bistik eller hvepsestik?

Er der forskel på hvepsestik og bistik? Foto: Isselee og Viter8, Dreamstime.
Er der forskel på hvepsestik og bistik? Her gedehams og honningbi. Foto: Isselee og Viter8, Dreamstime.

Der er oftest hvepse i form af de sort-gule gedehamse, der stikker os, men bier stikker også, hvis man klemmer dem eller forstyrrer deres bo. I modsætning til hvepsen kan bien kun stikke én gang, hvorefter den dør. Men hvad gør mest ondt? Bistik eller hvepsestik?

Om det er bien (honningbien) eller hvepsen, der stikker værst er der delte meninger om. Mange oplever hvepsen (gedehamsen) som den der stikker værst, men bien har mere gift og fjernes giftbrodden fra bien ikke efter stikket, kan bistikket føles værre og længerevarende.
Entomologen Dr. Justin Schmidt har udviklet et smerteindex for forskellige insekter. I det såkaldte Schmidt Pain Index placerer han både honningbien og gedehamse (yellow jacket) i samme smertekategori, kategori 2.

Statistisk dør 1-2 mennesker årligt i Danmark som følge af bi- og hvepsestik. For allergikere betegnes hvepsen som flere gange farligere end bien.

Hvad er forskellen på et bi- og hvepsestik?

Bien har mest gift i ét stik. For bien er det alt eller intet! Den ofrer sit liv når den stikker. Når bien flyver bort efter et stik sidder brodden tilbage i huden som en harpun med modhager. Bien sprøjter ca. 50 µg gift ind ved et stik og den vedhængende giftsæk forsætter med at pumpe gift ind i stikket.

Hvepsen sprøjter en væsentlig mindre mængde gift ind i stikket – ca. 2-10 µg gift, men i modsætning til bien kan hvepsen stikke flere gange – og dør ikke efter at have stukket, som det er tilfældet hos bien.

Når bien stikker efterlader den brod og giftsæk tilbage. Brodden skal snarest muligt fjernes da giftsækken forsætter med at pumpe gift ind i stikket. Foto: Andrey Davidenko, Dreamstime & Waugsberg, Wikimedia.
Hvepsen kan stikke flere gange. Den har ikke modhager på sin stikbrod. Foto: NaturGrafik.

Kemisk er bigift og hvepsegift ret forskelligt, men effekten ligner hinanden. Allergikere kan derfor være overfølsom for bistik, men ikke hvepsestik og omvendt.

Førstehjælp ved bi- og hvepsestik

Både hvepse og bier signalerer til artsfælder om at “deltage i angrebet/forsvaret”. Det er derfor en god ide at bevæge sig væk fra området, efter det første stik.
Da giften sprøjtes ind gennem huden via en kanylelignende stikbrod er der ingen mirakelkur, der kan fjerne stikket, men en isterning kan føles lindrende og reducere hævelsen.
Både ved bi- og hvepsestik gælder at man bør søge læge/skadestue ved stik i hals og mund, da hævelserne kan udvikle sig farligt.

Ved bistik
Efter at have bragt sig i sikkerhed for evt. andre, angribende bier, er det første man skal gøre at fjerne den pumpende giftsæk og giftbrod, der efterlades i huden. Pas på ikke at trykke på giftsækken – og derved pumpe endnu mere gift i stikket. Brug en pincet helt nede omkring brodden, eller evt. et kreditkort.

Har man mulighed for det kan evt. anvendes en giftsuger, der fås på apoteket. Den skal være til øjeblikkelig rådighed for at have effekt.

Rengør stikstedet med vand og sæbe – og læg evt. en isterning på bidstedet for at lindre og mindske hævelse.
Der findes cremer og salver, der kan lindre gener fra bi- og hvepsestik.

Barn stukket af hveps ved øjet. Foto: © Beneda Miroslav, Dreamstime.

Ved hvepsestik
Ligesom ved bistik kan det være klogt at fjerne sig fra det sted, hvor man er blevet stukket. Selvom hvepsen synes at optræde alene, udløser hvepsens stik et feromon (en slags duftstof), der alarmerer andre hvepse i området. Feromonet stimulerer andre hvepse til også at angribe offeret.

Hvepsens brod sidder ikke fast, så der er ingen brod eller giftsæk som skal fjernes, men ellers er fremgangsmåden som ved bistik.
Rengør stikstedet med vand og sæbe – og læg evt. en isterning på bidstedet for at lindre og mindske hævelse.

Et husråd ved hvepsestik er at duppe citronsaft eller eddike på stiksåret, som skulle neutralisere hvepsens basiske gift (ikke efterprøvet, red.)

Et hvepsebo i en havehæk. Ikke altid en rar nabo.

Overfølsomhed – anafylaktiske reaktioner.
Man ved normalt ikke om man er allergisk overfor bi- eller hvepsegift før man er blevet stukket mere end en gang.
Første gang en allergiker bliver stukket sker der tilsyneladende intet. Men immunsystemet er under hudens overflade blevet provokeret til at fremstille antistoffer. Bliver man stukket igen ved en senere lejlighed, vil den allergiske reaktion vise sig når giften kommer i kontakt med antistofferne
De fleste anafylaktiske reaktioner forekommer indenfor 15-30 minutter. 60% forekommer inden for den første time, og de resterende forkommer inden for de næste 3-4 timer.
Hvis ikke man får en anafylaktisk reaktion på bistikket inden for de første 5 timer, får man sandsynligvis ingen alvorlig reaktion overhovedet.

Apoteket.dk har udgivet guide omhandlende allergi mod hvepse- og bistik. Find den her: Allergi overfor hvepse- og bistik.
/NL

Kilder: sundhedslex.dk, ing.dk, Boston.com/Dr. Knowledge, insects.about.com,v itaviva-info.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder