Elletandmåler – natsværmer i kanariegult

Lignende artikler

elle-tandmåler
Natsværmer i kanariegult af naturvejleder Niels Lisborg.
Ved lidt af en tilfældighed spottede jeg i dag den guleste natsværmer jeg endnu har set blandt de talrige, danske natsommerfugle. Den var blevet indfanget af udelampens lokkende lys engang i løbet af natten, men nu hvor morgenlyset havde afløst nattemørket var også natlampens fængslende kraft blevet ophævet.

Kamuflage i gult
Den kanariegule natsværmer sad dog endnu på muren i lampens nærhed, men da jeg nærmede mig med kameraet takkede den af og fløj over til et nærliggende birketræ. Det var muligvis en tilfældighed, men det slog mig straks hvor fantastisk det gule insekt, der før var i lysende kontrast til den røde mur, nu faldt i et med det birkeblad den sad på. Den gule fyr stolede tilsyneladende så meget på sin kamuflage at jeg fik lov at fotografere uhæmmet fra alle vinkler.

Den gule natsværmer viste sig at være en elle-tandmåler med en udsøgt kamuflage-egenskab netop på grundlag af dens gule farver. Her på et birkeblad, hvor også elle-tandmålerens larver lever.
Den gule natsværmer viste sig at være en elle-tandmåler med en udsøgt kamuflage-egenskab netop på grundlag af dens gule farver. Her på et birkeblad, hvor også elle-tandmålerens larver lever.

En elle-tandmåler
Efterfølgende, ved lidt søgen i bogreolens insektbøger, fandt jeg frem til at den gule kamuflagemester var en elle-tandmåler (Ennomos alniaria). Det danske navn kommer dels af at larven lever på elletræer, men dog også birk og elm. På engelsk hedder elle-tandmåleren for Canary-shouldered Thorn – med henvisning til den kanariegule farve. Elle-tandmåleren flyver fra sidst i juli til ind i oktober.
Farverige natsværmere
Der lever omkring 2500 sommerfuglearter i Danmark – heraf er kun ca. 90 dagaktive sommerfugle. Resten lever som natsværmere. De fleste natsværmere synes lidt kedelige og grå, men der er mange, farverige undtagelser. Ikke så få endda! I skrivende stund er det atter blevet mørkt derude og lampen over hoveddøren er tændt. Lysets dragende kraft har allerede tiltrukket de første natsværmere – et par af dem synes ganske store. Snart må jeg lige ud og kigge en gang…

 

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,389FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close