Natsværmer i kanariegult af naturvejleder Niels Lisborg.
Ved lidt af en tilfældighed spottede jeg i dag den guleste natsværmer jeg endnu har set blandt de talrige, danske natsommerfugle. Den var blevet indfanget af udelampens lokkende lys engang i løbet af natten, men nu hvor morgenlyset havde afløst nattemørket var også natlampens fængslende kraft blevet ophævet.
Kamuflage i gult
Den kanariegule natsværmer sad dog endnu på muren i lampens nærhed, men da jeg nærmede mig med kameraet takkede den af og fløj over til et nærliggende birketræ. Det var muligvis en tilfældighed, men det slog mig straks hvor fantastisk det gule insekt, der før var i lysende kontrast til den røde mur, nu faldt i et med det birkeblad den sad på. Den gule fyr stolede tilsyneladende så meget på sin kamuflage at jeg fik lov at fotografere uhæmmet fra alle vinkler.
En elle-tandmåler
Efterfølgende, ved lidt søgen i bogreolens insektbøger, fandt jeg frem til at den gule kamuflagemester var en elle-tandmåler (Ennomos alniaria). Det danske navn kommer dels af at larven lever på elletræer, men dog også birk og elm. På engelsk hedder elle-tandmåleren for Canary-shouldered Thorn – med henvisning til den kanariegule farve. Elle-tandmåleren flyver fra sidst i juli til ind i oktober.
Farverige natsværmere
Der lever omkring 2500 sommerfuglearter i Danmark – heraf er kun ca. 90 dagaktive sommerfugle. Resten lever som natsværmere. De fleste natsværmere synes lidt kedelige og grå, men der er mange, farverige undtagelser. Ikke så få endda! I skrivende stund er det atter blevet mørkt derude og lampen over hoveddøren er tændt. Lysets dragende kraft har allerede tiltrukket de første natsværmere – et par af dem synes ganske store. Snart må jeg lige ud og kigge en gang…