Jordens tyngdekraft får Månen til at slå revner.

Lignende artikler

maanen_2Jorden får Månens overflade til at slå revner.
Jordens tyngdepåvirkning “masserer” månens overflade i en grad så overfladen slår revner. Ligesom månens tyngdepåvirkning af jorden for hav og søer til at stige og falde som tidevand, udøver Jorden også et træk på månen.

Det har vist sig, at Jordens tyngdekraft åbner forkastninger eller revner på Månen. Foto: NASA/LRO/Arizona State University/Smithsonian Institution.
Det har vist sig, at Jordens tyngdekraft åbner forkastninger eller revner på Månen. Foto: NASA/LRO/Arizona State University/Smithsonian Institution.

Månen holdes på plads i sin rotation om Jorden af tyngdekraften, hvor Jorden faktisk trækker i Månen.
På Jorden oplever vi også et træk fra månen. Et træk, der kan få havområder til at stige og falde – bedre kendt som tidevandskræfter. De enorme kræfter og indflydelse vores måne påvirker Jorden med er til trods for Månens relative beskedne størrelse. Med det i mente er det ikke svært at forestille sig hvilke store kræfter Jorden påvirker månen med.
Nu viser det sig at disse kræfter ligefrem er med til at forme månens overflade fysisk! Jordens tyngdekraft kan fremkalde revner på Månens overflade!

Jordens tidevandskræfter er ikke ligeligt fordelt på Månens overflade. Tidevandskræfterne er stærkest på de to punkter, der direkte peger mod Jorden og direkte peger væk fra Jorden. Det skyldes at Månen roterer og centrifugalkraften skaber en modsatrettet kraft til Jordens tyngdekraft på den anden side af Månen.

Hvor revnedannelserne og forkastningerne stadig er aktive på månen, vil der sandsynligvis forekomme jordskælv på månen – eller rettere måneskælv. Det sker mest sandsynligt når Månen er længst væk fra Jorden i sin bane. Her er Jordens tidevandskræfter nemlig størst.
/JN

Kilder: Space.com, Planetariet.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close