En kraftig solstorm mod Jorden kan forstyrre radiokommunikation, men også varsle chancer for nordlys.

Torsdag 28. oktober 2021 observerede NASA et kraftigt soludbrud, der ventes at sende en solstorm mod Jorden. Der går normalt omkring 3 dage før et udbrud og en solstorm vendt mod Jorden rammer Jordens atmosfære og kan give forstyrrede radiosignaler, men også mulighed for nordlys.
Solpletter og soludbrud

Når et tyndt skydække dæmper solens skarpe lys kan man af og til skimte mørke pletter på solskiven. De såkaldte solpletter er aktive områder, hvor der kan opstå soludbrud. Et soludbrud er en voldsom energiladet eksplosion i solens atmosfære. De fremkalder elektromagnetisk stråling, der sendes som såkaldte solstorme af sted ud i rummet. Strålingen, som udsendes ved soludbrud kan påvirke Jordens atmosfære og forstyrre radiokommunikation – og i værste fald bl.a. ødelægge satellitter. Der går normalt omkring 3 dage før et udbrud og en solstorm vendt mod Jorden rammer Jordens atmosfære.

Solstorme skaber forstyrrelser af Jordens magnetfelt som følge af forøget solaktivitet i form af soludbrud. Kraftige solstorme giver gode muligheder for nordlys.
Solstorm kan give nordlys
Nordlys (aurora borealis) ses netop, når kraftige solstorme rammer Jordens atmosfære med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Jordens magnetfelt fanger partiklerne, der ledes mod Jordens poler. Atomer i atmosfæren optager de ladet partikler. Når atomerne afgiver energien igen og bliver neutrale, udsender de stråling bl.a. i form af synligt lys – det vi kan opleve som nordlys.

Kilder: Wikipedia, NASA, Videnskab.dk, berlingske.dk. Forsidefoto: James Percy/Dreamstime.com.