Hvorfor skifter havørnen øjenfarve med alderen?

Lignende artikler

Havørnen skifter øjenfarve fra mørk brun til lys gul i løbet af alderen. En proces, der tager flere år i takt med at ørnen bliver ældre. Her en ældre, udfarvet havørn. Foto: Bohuš Číčel, CC BY-SA 3.0, wikipedia.

Fra brune til gule øjne

I

En fugleinteresseret læser spørger hvorfor at netop havørnen skifter øjenfarve i takt med alderen? Havørneunger og unge havørne har brune øjne, hvor ældre kønsmodne havørne har kontrastrige, gule øjne, der giver rovfuglen et helt andet intenst udtryk! Og det er nok her vi skal finde svaret! Det menes nemlig at den mørke, dæmpede øjenfarve er en form for forsvarsmekanisme hos ungfuglene, der ikke ses som en trussel hos ældre, kønsmodne ørne.
Hos den amerikanske hvidhovedet havørn (Bald Eagle) viser undersøgelser, at øjenfarveskiftet kan tage fem år før det gule, intense rovfugleøje er helt udviklet.
/NL

Næsten flyvefærdig havørneunge på reden. Bemærk de brune øjne. Foto: Rainer Altenkamp, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Kilder: journeynorth.org, nationaleaglecenter.org, birdnote.org, hawkwatch.org. Featured foto: Andrew Astbury, Dreamstime.com.

Tidligere artikelNår ulven hyler…
Næste artikelGodt Nytår!
ANNONCE
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,044FansLike
2,248FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close