Havørn skudt med hagl på Lolland.

Havørnen har som andre rovfugle været fredet i Danmark siden 1967. Foto: Karl Adami CC BY-SA 4,0, wikimedia

Det er hunnen i parret fra DOF Birdlife Danmarks havørne-tv der er blevet fundet død. Iflg. myndighedernes undersøgelser er fuglen dræbt af skud fra et haglgevær.

Igen er en fredet ørn skudt i Danmark.

Helt op til midten af 1800-tallet var havørnen udbredt i det meste af landet, men p.g.a. intensiv jagt forsvandt den som ynglefugl i 1911. Siden 1967 har alle rovfugle i Danmark været fredet, herunder havørnen: Først i 1995 genindvandrede den til landet, hvor den siden har været i langsom fremgang.
Det er dog ikke første gang, at en rovfugl er fundet skudt herhjemme. I 2016 blev en kongeørn fundet skudt nær Limfjorden med mindst 20 hagl i kroppen. Her har man endnu ikke fundet den skyldige.

Populær havørn.

Havørne-hunnen fra Lolland var en populær og kendt fugl. Gennem de seneste seks år har det været muligt, at følge hende og hendes mage via DOF BirdLife Danmarks havørne-tv’s webkamera og hundredtusindvis af mennesker har gennem årene fulgt hende på live-tv fra reden.
Den døde havørn blev fundet få dage efter, at hun blev set på reden sammen med sin faste mage for at forberede sig på at yngle i år. Hun blev fundet et par kilometer fra reden og pga. af mistanke om at fuglen kunne være skudt blev den indleveret til røntgen og nærmere undersøgelser på DTU Vildtundersøgelser.

Dagen før ørnen blev fundet dræbt, blev hannen pludselig set med en ny hun på reden, hvilket er et stærkt tegn på, at hun allerede var død på det tidspunkt. Norske undersøgelser har nemlig vist, at havørne danner par for livet.
Den dræbte ørn fik i alt 13 unger på vingerne.

MR/

Kilde: dof.dk, dr.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE