Endnu en dansk ørn dræbt af gift

Havørn giftdræbt
En havørn som denne er fundet dræbt af ulovlig insektgift. Arkivfoto.

Brugen af den ulovlige insektgift carbofuran fortsætter tilsyneladende i den danske natur. Måske for at ramme uønskede rovdyr.

Nu er endnu en rovfugl bukket under for den ulovlige gift. Denne gang en voksen havørn, som i disse uger under normale omstændigheder ville have indledt en ny ynglesæson. Det skriver Dansk Ornitologisk Forening.
Både i 2015, 2016, 2017 og igen i 2018 er der gjort brug af den ulovlige gift i den danske natur.

Den døde havørn er blevet undersøgt af DTU Veterinærinstituttet, der konstaterer at ørnen er dræbt med gift. Foto: Kim Skelmose, DOF’s Projekt Ørn.

Ørnen blev fundet død den 7. januar midt på en bar mark i nærheden af Juelsminde, øst for Vejle. Nu har DTU Veterinærinstituttet undersøgt ørnen og bekræfter dødsårsagen. Havørnen har efter alt at dømme spist af et forgiftet ådsel i nabolaget. Om den ulovlige gift er tiltænkt rovfugle eller rovdyr er uvist. Brugen af den ulovlige gift er meldt til politiet.

Annonce

Sidste efterår blev en ung havørn giftdræbt på Lolland med carbofuran. I løbet af de seneste få år er der fundet 9 døde havørne, der var døde som følge af den ulovlige gift. Carbofuran har været forbudt i 10 år i hele EU.

Kilde: dof.dk, tv2lorry.dk, tveast.dk.

Annonce