Hvad er det gule slim i skovbunden?

Lignende artikler

Hvad er det?, spørger en læser.

Gul masse på græs og mos i skovbunden! Hvad er det?

En læser har her i september fundet en mærkelig gul masse, der klæber til planter på skovbunden. “Hvad er det for en gul belægning? Er det noget svamp?”, spørger Lars fra Viborg.
Jeg har et par gange været på svampetur og kigget efter gule kantareller og med øjnene sporet ind på gult har jeg et par gange fundet denne gule, slimede masse på flere forskellige planter, men også på grene“, skriver Lars til NaturGuide.dk.

Den gule farve stammer fra et encellet svampedyr,Leocarpus fragilis, der kravler frem om efteråret.

Et svampedyr ved navn Poleret glatfrø.
Det er ikke en decideret svamp, men et såkaldt svampedyr med det videnskabelige navn Leocarpus fragilis. På dansk Poleret glatfrø. Leocarpus fragilis må ikke forveksles med troldsmør – et andet svampedyr.
Disse organismer er tidligere blevet opfattet som svampe da de danner sporer ligesom svampene, men svampedyrene hører til blandt de encellede dyr. Poleret glatfrø ses ikke sjældent på skovbunden i granskoven, hvor svampedyrets gule plasmodium om efteråret kan vække opsigt på grund af sin stærk gule farve. Om efteråret kravler svampedyrets plasmodium op på græsstrå, mos og pinde m.m. for at danne sporangier – sporer. Efterhånden skifter den gule, uformelige masse karakter til mere klumpede, gule “frø”, der igen efterhånden bliver brune og helt glatpolerede at se på. Deraf det danske navn Poleret glatfrø.
/NL
Kilde: inaturalist.org, vestrehus.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close