Naturen i september

Årets første efterårsmåned! Sommeren er ovre, men september er alligevel ofte mild med lune temperaturer.

Septem betyder syv på latin og jævnfør den romerske kalender var september årets syvende måned. Først på måneden er dagen stadig længere end natten, men sidst på måneden har antallet af mørke timer overvundet de lyse. Der er dog stadig masser af lyspunkter i naturen – og selv nu kommer nyt liv til verden. Bl.a. får pindsvinet ikke sjældent unger i september. 

Højsæson for svampe

Nok kan man ofte finde svampe hen over sommeren, men september er højsæsonen for svampeplukkere. Ud af de over 6000 forskellige svampearter, der findes i Danmark kan kun en meget lille del spises. Derudover har en del svampe en spændende fortælling. Vidste du, at der i den danske natur findes svampe, der lugter af lakrids, hummersuppe, hvidløg, karry og kartoffel? Læs mere spisesvampe her: 5 spisesvampe du selv kan samle

Flotte røde skørhatte i skovbunden. Navnet kommer af, at svampens stok smuldrer som gær når man brækker stykker af den.

Fugletræk og sort sol

Det er også i denne tid, at stærene samles, gerne i store flokke inden de flyver mod varmere himmelstrøg. Flere steder i landet kan man opleve fænomenet sort sol. Men særligt ved den sønderjyske marsk optræder stærene i tusindevis, imens de giver opvisning i verdensklasse på himlen.

Det er en storslået naturoplevelse når tusinder af stære samler sig i marsken i september.

Det er også i denne tid, at svalerne, der lystigt hele sommeren har kvidret fra tagryggen, nu begynder at drage mod Afrika. Det er også tiden, hvor skestorkene samles i flokke og bl.a. kan ses i Vejlerne, Ulvedybet ved Limfjorden og Skjern Enge inden de trækker sydpå. Lidt vemodigt når fuglene trækker bort, men heldigvis har vi mejserne og snart kommer fuglene nordfra, hvor mange tilbringer vinteren i Danmark.

Edderkoppespind i tusindvis afsløres af morgenduggen

September er også edderkoppetid. Måske knap så hyggeligt for nogle, men særdeles spændende. Det er nu at edderkoppespind i tusindvis afsløres af morgenduggen. Man kan opleve hvordan den lange, tynde korsedderkoppe-han forsigtigt på frierfødder nærmer sig den store, runde hun. Han er klogeligt forsigtig og klar til flugt, hvis damen ikke er i elskovshumør. Det er også nu at mange edderkopper trænger indenfor. Det gælder bl.a. en af Danmarks største edderkopper Stor Husedderkop. Her forvilder den langbenede han sig af og til indenfor i sin søgen efter en mage. Se mere her: Edderkopper i huset.

Korsedderkoppe-hannen (til højre) går forsigtigt til værks når han nærmer sig hunnen.

Gæs flyver i v-formation

I september ankommer tusindvis af gæs fra nord. Gæssene flyver i en særlig v-formation. Det skyldes, at gåsens vinge ved vingeslaget presser luften sammen under vingen. Den sammenpressede luft under vingen undslipper især ved vingespidsen og her dannes en kortvarig opstigende luftstrøm. Det udnytter den bagvedliggende gås. Derfor flyver gæssene bag vingespidsen på gåsen foran.

Gæs i den klassiske v-formation.

Kronhjortene i brunst

Det er også tiden hvor kronhjorten – Danmarks største, landlevende pattedyr er kommet i brunst og man kan opleve hjortens dybe brøl i skumringen i mange nord- og vestjyske plantager samt i landets dyrehaver.
Hjortene skal afgøre hvem der har ret til hinderne og det er en betydelig udfordring for den enkelte hjort, at markere sit territorie. I brunstperioden rasler kiloene af de prægtige dyr.

I september er det højsæson for kronvildtets brunstperiode (yngleperiode) – og hjorten høres brøle.

Tid til bær i skov, hegn og hede

September kan byde på mange bær. På heden og ved de jyske klitplantager er det tid for tyttebær. De smukke, røde bær er supergode til gele og passer fremragende til mange af vinterens gode retter.
Brombær kan man også finde mange steder i naturen, i læhegn, skove, krat mm. Brombær er en skøn spise, der også egner sig fortræffelig i alt fra muffins til tærter.
Det er også her i september, at hyldebærrene bliver modne. Man finder dem ofte i skov og læhegn og der findes næppe noget bedre end en kop varm hyldebærsaft en kold vinterdag. Hyldebær må dog ikke spises rå.
Modne hyben finder der også mange af netop nu. Rynket roses hyben er god til at lave en dejlig marmelade af og klitrosens hyben gør sig fortrindelig i en snaps.

Tyttebær og blåbær.

Kastanjer.

Kastanjerne kan indsamles i september fra træet Hestekastanje, der adskiller sig fra de spiselige Ægte kastanjer som man især finder syd på.
Hestekastanjer er populære i børnehaver og skoler landet over, hvor de bliver sammensat til alverdens forunderlige skabninger.
Træet blomstrer i maj-juni måned og frugten, kastanjerne, falder ned fra træet i september-oktober måned. Hjortevildtet spiser gerne kastanjer, men vores egne husdyr tåler dem ikke.
Læs mere om kreative kastanjer.

Hestekastanjer samlet i september. De er ikke spiselige for os, men dekorative – og kan bruges til kreativ leg.

Admiral-sommerfuglen lokkes af moden frugt

Den smukke træksommerfugl admiral kan netop nu ses overalt i landet. På et døende elmetræ har jeg talt over 30 admiraler, der synligt var tiltrukket af træet. Det skyldes sikkert de gærende safter fra træet, der tiltrækker sommerfuglen. På nabotræerne var der ikke én sommerfugl.
Det smukke insekt kan i øvrigt trodse havet og flyve helt op til Færøerne. Ganske imponerende når man tænker på den kraftige vind, der kan blæse over havet. Du kan selv lokke sommerfuglene med sukker og rødvin, se hvordan her. Men også gamle frugter kan lokke sommerfuglene til. Læs her.

Admiraler lokket af en moden vandmelon, der er sat frem til samme formål.

September er således fuld af gode naturoplevelser.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder