Forårsfornemmelser i februar-marts

vibe

Vejrfuglen er kommet.

Så sker det endelig. Viben er ankommet med dens smukke dragt og flotte lange fjer på hovedet. Vejrfuglen bliver den også kaldt, da den følger vejret. Det vil sige at den først tager på træk når vintervejret sætter ind og hvis det er en meget mild vinter kan den finde på, at overvintre. Men det er ikke den eneste forårsbebuder du lige nu kan finde derude i naturen. Sanglærkerne har nemlig også meldt deres ankomst. Det vil sige, at sanglærken er jo at finde i landet hele året men man lægger som regel først mærke til den når den begynder med sin karakteristiske sang. Det sker for det meste i marts måned men allerede nu er den blevet hørt flere steder i landet.

Grågæs holder sammen i par indtil den ene dør.
Grågæs holder sammen i par indtil den ene dør.

Holder sammen for livet.

Et andet tegn på forår er grågåsen. De fleste er ankommet sydfra i løbet af februar, men i Danmark har vi også en pæn bestand af overvintrende grågæs. Men hvordan viser grågåsen at foråret står for døren. Jo det er nemlig nu den begynder at finde sammen med sin mage for at bygge rede. Æggene bliver lagt i marts måned. Magen er den samme år efter år. Grågæs holder nemlig sammen indtil at den ene dør.

I marts dukker citronsommerfuglen op og de første humlebier summer.
I marts dukker citronsommerfuglen op og de første humlebier summer.

Det begynder at krible og krable.

Men nu er det jo ikke kun fuglene som fortæller at vinteren gerne må slippe sit tag. I takt med at solen får mere og mere overtag begynder flere insekter også at vågne op og det varer forhåbentlig ikke længe inden at vi kan nyde synet af den smukke citronsommerfugl samt lyden af humlebiernes summen. Hvis man kigger efter kan man også se små jagtedderkopper som flittigt er begyndt at kravle omkring. Det er ulveedderkopperne som er tidlig på færde og på lune dage kan de ses i skovlysninger med sol eller på åbne græsenge. Det er også i denne tid at hugormen begynder at komme frem for at varme sig. Den er primært hannerne. De er endnu kolde og langsomme og derfor nemmere at komme tæt på den i denne tid. Man skal dog også være varsom, da de heller ikke flytter sig så hurtig for dig hvis du ikke lige opdager dem.

Vintergækker og erantis blomstrer i fuld flor og om et øjeblik viser kalenderen, at det er forår. Det kan da vist kun give humørbarometeret et ordentlig skub opad.

Du kan læse mere om viben her
Du kan læse mere om sanglærken her
Du kan læse mere om ulveedderkoppen her
Du kan læse mere om hugormen her: Hugorme-safari
MR/

Kilder: Naturstyrelsen, DOF

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder