Dukatsommerfugl flyver på Fyn!

Den smukke dukatsommerfugl han med den smukke rød/orange farve. Foto: Matthias Kaiser CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Der flyver ikke dukatsommerfugle på Fyn eller det gjorde der ikke indtil for nylig. Nu er der spottet en ved Kerteminde. I løbet af de sidste 50 år er den smukke sommerfugl kun set få gange på Fyn.

Tidligere landbrugsareal.
Området hvor sommerfuglen ikke kun er set, men også fotograferet, er på et relativt nyt naturområde vest for Kerteminde kaldet Sybergland. Området var traditionelt dyrket for omkring 15 år siden, men i 2013 overtog Kerteminde kommune det 72 ha store areal og udlagde det til naturområde. Det er et område med potentiale for en artsrig natur. Allerede nu findes der mere end tusind orkideer af Maj-gøgeurt og Kødfarvet gøgeurt samt enkelte Plettet gøgeurt. Området bliver græsset af skotsk højlandskvæg.
Strejfer eller bestand.
Dukatsommerfuglen ( Lycaena virgaureae) som er i kraftig tilbagegang, er stadigvæk udbredt i Midtjylland og dele af Sønderjylland og Sjælland.
Læsø og Bornholm har også en bestand, men i resten af landet er den sjælden eller findes slet ikke som på Fyn. Efter sigende skulle det eneste sikre fund på Fyn ligge næsten 50 år tilbage. Om det nye fund så blot er en tilfældig strejfer, eller om der er ved at etablere sig en bestand i området, må tiden vise.
MR/

Kilde: kerteminde.dk, lepidoptera.dk, facebookgruppen:biodiversitet.dk

 

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE