Flyvende blodpletter

Lignende artikler

Flyvende blodpletter – tilpasning og overlevelse.

Den lidt kryptiske overskrift dækker over en lille gråsort sommerfugl med blodrøde pletter – og som meget passende har fået det danske navn “blodplet”. Udover det dramatiske navn er sommerfuglen tilmed giftig – og derved ikke attraktiv for fugle. Giftigheden stammer fra sommerfuglens larvestadie, som kan opleves netop nu.

Blodplet
“Blodplet” er navnet på denne lille sommerfugl, der har en ganske særlig egenskab. Den er giftig!

På halvtørre enge, marker og vejkanter vokser den gule engbrandbæger. Planten har længe været kendt af hestefolket, der i generationer har vogtet sig for at få denne ellers kønne, sommergule plante med i høet – og dermed dyrenes vinterfoder.  Engbrandbæger har nemlig udviklet et kemisk forsvar i form af en alvorlig gift, der gennem tiderne har reddet planten fra at blive spist af vilde, planteædende dyr. Men ingen regel uden undtagelse! Blodplettens larver har tilpasset sig et samliv med denne giftige plante. De lever simpelthen af den, spiser den – og bliver selv giftige!

Larver af blodplet
Larverne har iklædt sig naturens tydeligste advarselsfarver – i sort og gult, præcis som vi kender det fra hvepsene.

Ophober gift i kroppen.
Der er dog ikke meget ved at være giftig og uspiselig, hvis ingen ved det! Derfor har larverne iklædt sig naturens tydeligste advarselsfarver – i sort og gult, præcis som vi kender det fra hvepsene, der hurtigt kendes af alle danskere. Sommerfuglens tilpasning til den giftige engbrandbæger er evolutionsmæssigt et genialt træk. Larverne har planten helt for sig selv og behøver ikke at konkurrere med andre om føden.
Senere i livet når larven bliver til voksen sommerfugl bevarer det flyvende insekt sin giftvirkning og er fortsat uspiselig. De rød-gule advarselsfarver skifter til en sort klædedragt med røde “signallys”, der siger “Stop! Jeg er giftig!”
/NL

Fakta
Sommerfuglen blodplet (Tyria jacobaeae) flyver fra april til ind i juli. Larverne ses fra juli til september. I efteråret forpupper de sig og overvintrer i jorden som puppe.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close