Tragt-kantarellerne er populære hos de svampefolk, der går efter spisesvampe. De hører til blandt de gode spisesvampe og kan bl.a. tørres, fryses, syltes og steges. Anvendelsesmulighederne er mange.
Kamuflagens mestre.
Da jeg startede med at interessere mig for svampe og begyndte jagten på de gode spisesvampe, mødte jeg ofte folk, der begejstret fandt den ene kurvfuld tragt-kantareller (Craterellus tubaeformis) efter den anden. Men lige meget hvor jeg ledte og hvor meget jeg anstrengte mig, var tragt-kantarellerne som sunket i jorden. Indtil en dag jeg var på en guidet svampetur. Guiden fandt den første og pludselig åbnede et skatkammer sig op og skovbunden var dækket af tragt-kantareller. Når man først har fundet den første går resten næsten som en leg. Tragt-kantarellerne er nemlig mestre i kamuflage og med deres brunlig hatfarve og gullig stok, falder de nemt i ét med efterårets nedfaldsblade i samme nuancer.
Læs også: Sådan opbevarer du dine kantareller.
Forvekslingsmuligheder.
Tragt-kantareller kan måske forveksles med den spiselige (men sjældne) Gylden kantarel (Craterellus lutescens). Unge tragt-kantareller kan muligvis også forveksles med ravsvampe (Leotia lubrica). Ravsvampe har dog en mere blød gummiagtig konsistens, er mindre og er helt uden værdi som spisesvamp.
Husk aldrig at spise svampe du ikke er 100 % sikker på. Brug nyere bøger, da der hele tiden kommer ny og opdateret viden samt meld dig evt. ind i svampeforeningen ”Foreningen for Svampekundskabens fremme”. Her kan man komme med på guidede ture og lære om de spiselige svampe, forvekslingsmulighederne og ikke mindst om de giftige svampe.
Annonce:
Få styr på spisesvampene med bogen “Svampe du kan spise” – fra Saxo.
Vidste du;
At Tragt-kantareller nemmest høstes ved at klippe stokken over med en saks?
At tragt-kantareller ofte vokser talrigt frem når det har regnet?
At Tragt-kantareller er en rigtig god spisesvamp, men den kan ikke helt måle sig med de gule kantareller?
At Tragt-kantareller ofte kan høstes helt ind i november måned.
Fakta om Tragt-kantarel:
- Tragt-kantarel har en brun til gråbrun hat med en diameter på 1-5 cm.
- Stokken er hul og har en gullig farve.
- Under hatten er der lister eller ribber.
- Kødet er tyndt og smagen er svag bitter rå (husk at spytte ud efter at du har smagt på en rå svamp). Den bitre smag forsvinder ved tilberedning.
- Den danner mykorrhiza med både nåle- og løvtræer, særligt på fugtig jord og den vokser ofte i knipper.
- Den er almindelig mange steder i landet.
MR/
Kilde: svampe.databasen.org, mst.dk, fugleognatur.dk, Svampe du kan spise af Jens H. Petersen.