Lækker, nem tærte med kantareller

Jeg elsker efteråret. De smukke farver, friskheden i luften og ikke mindst svampene. For nok kan man finde svampe det meste af året, men det er her om efteråret, at de har deres højtid.

Af Marianne Riis

Jeg har været en tur i skoven og fik lidt kantareller med hjem. De blev en del af en lækker tærte som smagte helt vildt godt. Selv mine to drenge der ikke er meget for at spise svampe nikkede anerkendende efter at de havde smagt lidt af tærten.

Når det kommer til dejen, så findes der masser af opskrifter på nettet. Jeg bruger tit den fra Valdemarsro.dk og det er også den opskrift I får her. En købt færdigdej kan også sagtens bruges.

Tærtedej:

  • 100 g koldt smør (skal tærten være vegansk kan du bruge en plantebaseret smørblok)
  • 125 g hvedemel
  • 50 g fuldkornshvedemel
  • 2 spsk. vand
  • 1 tsk. salt

Fyld:

  • ca. 100 g friske katareller
  • 4 forårsløg (finhakket)
  • 2 fed hvidløg (finhakket)
  • 1 løg (finhakket)
  • 1-2 tomater afhængig af størrelsen
  • salt og peber
  • 4 æg (brug produkter som “no egg” eller lign., hvis det skal være vegansk)
  • 2 dl. mælk (jeg brugte plantebaseret havremælk, men almindelig mælk kan også bruges)
  • 1 lille håndfuld pepperoni (det var lige hvad jeg havde i køleskabet, men bacon, skinke eller lign kan også bruges. Skal tærten være vegansk kan du undlade kødet og bruge flere grøntsager)
  • Frisk timian eller anden krydderurt
  • Evt revet ost

Fremgangsmåde tærtedej:

Bland de tørre ingredienser sammen og smuldr smørret i blandingen. Saml dejen med lidt vand til den hænger sammen og form den til en kugle. Læg dejen tilbage i skålen og stil den i køleskabet i 15-30 min. Rul dejen ud så den passer til en smurt tærteform (26-28 cm i diameter). Prik hul med en gaffel og forbag dejen i en forvarmet ovn i 10 min. ved 175 grader varmluft. Herefter er dejen klar til fyldet.

Fremgangsmåde fyld:

Pepperoni skæres i små tern og ristes let på panden ved middelvarme i 5-10. Herefter tilsættes de rengjorte kantareller (skåret i passende stykker). Steg videre indtil, at kantarellerne er let gyldne. Hæld herefter det hele op i en skål.
Kom smør eller olie på panden og steg løg, hvidløg, finhakket timian og forårsløg let på panden ved middelvarme. Det skal ikke tage farve. Tilsæt et lille drys salt og gerne friskkværnet pebet.
Pisk de 4 æg let sammen med lidt salt og peber. Hvis du bruger lidt revet ost er det også nu du kan putte det i. Vend kantarellerne og løgblandingen i æggemassen og hæl det hele op i tærten. Pynt evt med lidt tomatskiver. Det hele bages 30-40 min ved 175 grader varmluft indtil tærten er gylden og fyldet let fast.

Kantarellerne tilberedes på panden inden de kommer i tærtefyldet.

Vi fik lidt salat, ovnbagte tomater og flutes til tærten.

Den færdige tærte. Velbekomme…

Husk! Altid at tilberede kantarellerne inden du spiser dem eller putter dem i tærten. Meget få svampe kan/bør spises rå. Kantarel er ikke en af dem som må spises i rå tilstand.

VIGTIGT! Spis aldrig svampe du ikke kender 100 %. Hvis du er i tvivl om hvordan kantareller ser ud (kend din kantarel) kan man starte med at købe nogle i butikkerne. Så har du nogle til sammenligning når du går en tur med svampekurven. En guidet tur med en svampekyndig, gerne fra svampeforeningen, kan også klart anbefales.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE