Sådan laver du lyngsnaps

Lignende artikler

Lyngen blomstrer i august
Hedelyngen blomstrer fra sidst i juli til primo september.

Når hedelyngen blomstrer er det tid til lyngsnaps. Den gyldne snaps kan ved efterårets og vinterens frokostborde vække minderne om en dejlig sensommerdag.

Af Marianne Riis

Det er et prægtigt syn når heden blomstrer i sensommeren. Hedelyngen er en nøjsom plante, hvis frø kan bevare spireevnen i 100 år, hvilket i sig selv er fantastisk. Vores store heder er i udgangspunktet menneskeskabte kulturlandskaber, måske med undtagelse af de barske klitheder ud til kysten. I bondestenalderen blev det skovklædte land her og der ryddet for at skabe plads til datidens landbrug. På de store, næringsfattige vidder, særligt i det jyske, opstod hederne, der blandt andet blev fastholdt som lysåbne ved græsning med husdyr helt op til vores tid. I dag er vores heder generelt truet af tilgroning, hvor skoven vil tage landet tilbage. Godt hjulpet på vej af luftens øget næringsindhold.

Kryddersnaps på hedelyng.

Snaps på hedelyng er nem at lave, men det kræver lidt tålmodighed, da blomsterne skal strippes/plukkes af grenene. Her har jeg brugt hedelyng, hvilket også er den mest almindelige at bruge. Klokkelyng, der vokser mere fugtigt, kan også bruges. Det giver dog en noget anden smag. Vær også opmærksom på, at klokkelyng blomstrer tidligere end hedelyng . Når blomsterne er i glasset hældes klar Brøndum snaps eller smagsneutral vodka over.

Blomsterne trækkes let af lyngstilken og ned i et rent glas.

Til en stor håndfuld lyng hælder jeg omkring en halv flaske snaps over blomsterne. Jeg lader essensen trække 3-7 dage, hvor jeg så smager på den første gang. Trækketiden er igen en smagssag og kan variere fra 3 dage til 2 år alt efter temperament, smag og tålmodighed. Når du føler at smagen rammer plet, filtrerer du snapsen og den kan drikkes straks. Det er dog en snaps der vinder endnu mere ved lagring og gerne flere år, hvis man har tålmodigheden til det.

Hæld en klar, neutral snaps over lyngblomsterne så de er godt og vel dækket.

Hedelyngsnaps får en flot gyldenbrun – til tider rødlig farve. Hvis du før har lavet snaps på hedelyng og gerne vil gøre den endnu bedre kan det anbefales at blande den med porse. Når heden og mosen blandes opstår der virkelig en god snaps. Jeg foretrækker at lave de to snaps hver for sig og så blande dem sammen til sidst.

Lyngsnapsen får en smuk gyldenbrun farve.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close