10 ting du ikke vidste om brændenælden!

brændenælder har mange flere egenskaber end de fleste tror. Foto: GraphicStock
brændenælder (her Stor Nælde) har mange flere egenskaber end de fleste tror. Foto: GraphicStock

De fleste kender brændenælden og gennem tiderne har planten været benyttet til mangt og meget helt frem til i dag. At planten både er sund og velsmagende er mange efterhånden bekendte med, men den rummer meget mere. Vidste du eksempelvis;

1)
At det er særdeles godt for ammende at spise brændenælde, da planten stimulerer mælkeproduktionen.

2)
At de nordamerikanske indianere efter sigende rullede sig i brændenælder, hvis de forventede angreb om natten. Smerten og varmen gjorde, at indianerne kunne holde sig vågne hele natten.

3)
At navnet nælde er et gammel ord for væve, sy eller knytte. Fibrene i brændenælde er stærke og kan væves ligesom hør til en nældedug. I dag fremstilles der eksempelvis økologisk tøj af brændenælder.

4)
At brændenælden skulle indeholde sin egen modgift. Mas et blad til en saftig grød og smør på stedet som er “brændt”. Saften fra stænglen kan også bruges.

5)
At fibrene i brændenælde også kan snos til et tov eller snor. Fibrene i stængerne er så stærke, at man under anden verdenskrig vævede cykeldæk af stænglerne.

6)
At man i slutningen af 1800-tallet piskede sindslidende med brændenælder. Ifølge psykiaterne var det en behandling, hvor varmen efter slagene ville øge patienternes mentale velvære.

7)
At de romerske soldater medbragte brændenælder, når de drog på togt. Planten blev brugt til at lindre ømme ben og øge blodcirkulationen. De brugte den også mod gigt, eksem og kronisk hoste.

8)
At brændenælden indeholder så meget jern, at den kan bruges til behandling af blodmangel.

9)
At middelalderens munke brugte afkog og udtræk fra brændenælden som afføringsmiddel, mod astma og mod urinvejslidelser.

10)
At brændenælder kan bruges til at bekæmpe gigt på grund af sit høje indhold af flavonoider som bekæmper betændelsestilstande.

MR/

Kilde: Naturens spisekammer af Anette Eckmann, skoven-i-skolen.dk, dr.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE