Lommeguides til spiselige planter og fugle ved kyst og strand.

Forsiderne på de to lommeguider, der ikke er meget større end en smartphone.

Forlaget Exlibris Media er udkommet med to fine lommeguides for henholdsvis “Spiselige vilde planter” og “Fugle ved kyst og strand”.

Ved første øjekast syner bøgerne ikke af meget, men det er jo sagens natur når vi taler om lommeguider. Bøgerne er med spiralryg, ca. 1 cm tykke og ikke højere end en moderne smartphone. Bøgerne lever derfor fint op til at passe i en inderlomme eller lårlomme – og dermed lette at have med på tur.

Overskuelig og relevant viden

Begge lommeguides må siges at være ret relevante. Det er meget oppe i tiden, at sanke i naturen – at samle planter, der kan spises. Tilsvarende er “Fugle ved kyst og strand” oplagt i et land som Danmark med mange tusinde kilometer kystlinje.

Jeg har haft begge guider med på sommerferie i kystlandet og har nydt de fine illustrationer og den fint opbyggede tekst, der er overskuelig opdelt i “kendetegn”, “forveksling” m.m. Netop som en lommeguide bør være. Guiderne omhandler almindeligt forekommende arter som vi alle kan møde derude på vores tur.

Begge bøger er skrevet af biolog Louise Imer Nabe-Nielsen. Det er hun kommet ganske godt fra. Især synes jeg at der i “Spiselige vilde planter” er en hel del spændende og nyttig viden som jeg er blevet klogere på. Jeg vidste f.eks. ikke at mælkebøtter smager bedst, med færre bitterstoffer, hvis de vokser i skygge eller at mjødurt, der vokser i mange grøftekanter har fået tilnavnet “Nordens vanilje”.

Gode illustrationer

Lommeguiderne er flot illustreret med klare tegninger.

Umiddelbart tænkte jeg ved første øjekast, at så lille en bog må have små, utydelige illustrationer – måske afledt af forsiderne på de to lommeguides, der prydes af mange små tegninger. Det var derfor glædeligt at erfare at der som oftest er dedikeret en side til hver art. Særdeleshed i “Spiselige vilde planter”.

“Spiselige vilde planter” har nogle fine illustrationer af den norske illustrator Hermod Karlsen, der er kendt fra en række naturbøger. Guiden om kystfugle har også fremragende, klare og tydelige illustrationer, der her har ophav i den klassiske engelske Bloomsbury Concise Coastal Birdguide. Nogle af fuglene har måske fået lidt rigeligt i farvemætningen, f.eks. Islandsk ryle og Lille kobbersneppe i sommerdragt.

De kraftige, blanke sider kan tørres af med en klud og tåler nogle dråber regn i felten, men ikke at blive decideret våde. Alt i alt nogle fine, små bøger, der overraskede positivt da jeg fik dem i hænderne.

Bøgerne kan bl.a. købes hos Bog&Ide og Saxo (annoncelinks), hvor jeg fandt dem som e-bøger, der kan downloades til ca. 55 kr.

“Spiselige vilde planter” og “Fugle ved kyst og strand” af Louise Imer Nabe-Nielsen. Illustreret af Hermod Karlsen, Marie Rubæk Holm og fra Bloomsbury Concise Coastal Birdguide. Exlibris Media 2023. Spiralryg, kraftigt, blankt papir. 58 sider. Vejledende pris/stk. kr. 69,-

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE