Spis vilde svampe i den mørke tid og få vigtige D-vitaminer.
Mennesket kan selv danne D-vitamin ved hjælp af sollys (UV-stråler), men mange danskere får faktisk for lidt D-vitamin, hvilket sundhedsmæssigt kan være ret alvorligt da D-vitaminer har mange vigtige funktioner og bl.a. beskytter mod knogleskørhed, slidgigt. Et panel af amerikanske forskere er kommet frem til at D-vitaminmangel spiller en rolle i 17 forskellige former for kræft såvel som ved hjertelidelser, slagtilfælde, forhøjet blodtryk, diabetes, depressioner, autoimmune lidelser, gigt og osteoporose, muskelsvækkelse og – smerter, paradentose og fosterskader.
Ligesom mennesker har svampe evnen til at producere D-vitamin, hvis de udsættes for solens ultraviolette stråler. Svampe, du selv har plukket, f.eks. champignoner på marker og enge eller skovens kantareller er fyldt med D-vitaminer. De fleste af de svampe vi køber i butikkerne er fremdyrket i væksthaller i mørke, hvilket fratager svampene de vigtige D-vitaminer.
Allerede for flere år siden opdagede finske forskere at skovsvampe havde et meget højere indhold af D-vitamin end dyrkede champignoner. Og for et par år siden fremførte forskere fra Aarhus Universitet at kunstigt UV-lys kunne øge champignoners indhold af D-vitamin.
Det er påvist, at champignoners produktion af D-vitamin svarer til processen i huden hos mennesker efter solbadning. Svampene producerer ikke kun vitamin D2, men også vitamin D3 og vitamin D4.
Her om efteråret, hvor solen efterhånden står lavere på himlen og vi trækker i mere tøj, er det begrænset hvor meget D-vitamin vi danner i huden. Så er der ekstra god grund til at samle svampe i skov og mark. D-vitaminet i svampene er generelt ret stabilt, så det bevares ved tilberedning – og generelt skal svampe tilberedes. Svampe har i tilgift et højt indhold af kostfibre, der er godt for fordøjelsen og samtidig en god proteinkilde.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at voksne og børn over 4 år tager et dagligt tilskud på 5-10 µg (mikrogram) D-vitamin i vinterhalvåret (oktober til april). Børn under fire år anbefales 10 µg D- vitamin året rundt. Kilde: Sundhedsstyrelsen.
Er du vegetar – eller af anden årsag ønsker at skære ned for kødforbruget, så kan svampe netop bidrage med vitaminer, der findes i animalske fødevarer, men ikke i planter.
Brug en nyere svampebog
Der kommer løbende ny viden om vores svampe. En del ældre svampebøger angiver flere svampe som spiselige, men som man i dag ikke længere anbefaler som spisesvampe. Det gælder f.eks. Violet ametysthat og orange-kantarel. Anvend derfor gerne en nyere svampebog. Herunder kan du se et udvalg af svampebøger – og sammenligne annoncetilbud og -priser fra forskellige forhandlere.
Sammenlign bøger og de bedste priser fra forskellige forhandlere
Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)
TILBUD
SPECIAL OFFER
Spar
Spiselige Svampe Og Deres Giftige Dobbeltgængere - Hans R. Laux - Bog
Omfattende guide til indsamling af de spisesvampe. Bogen gennemgår 111 spisesvampe og deres giftige dobbeltgængere i farvebilleder og udførlige beskrivelser udseende, voksesteder og...
Omfattende guide til indsamling af de spisesvampe.
Bogen gennemgår 111 spisesvampe og deres giftige dobbeltgængere i farvebilleder og udførlige beskrivelser udseende, voksesteder og forvekslingsmuligheder.
Symboler viser om svampen er spiselig, smager d
En unik fotoguide til svampene i Danmark og Europa. SVAMPE er en ideel håndbog, hvis man har lyst til at studere svampe. Takket være det lille format er det også en praktisk bog at tage med på...
En smukt illustreret guide til et udvalg af Danmarks svampe. Bogen præsenterer en samling af detaljerede udgaver af de mest populære svampe, som vil interessere både kunstinteresserede og...
En super guide til de bedste danske spisesvampe. Med opskrifter på lækre retter med de indsamlede svampe. Bogen rummer beskrivelser af de ca. 30 bedste spisesvampe med oplysninger om kendetegn, voksesteder og sæson samt muligheder for forvekslinger. Illus
Politikens svampebog kombinerer smukke farvefotos og gode historier med den klassiske og omfattende felthåndbog. Bogen har grundige beskrivelser af 230 forskellige svampe og deres...
Find & Spis De Bedste Svampe - Thomas Læssøe - Bog
En super guide til de bedste danske spisesvampe. Med opskrifter på lækre retter med de indsamlede svampe. Bogen rummer beskrivelser af de ca. 30 bedste spisesvampe med oplysninger om kendetegn,...
Bogen til dig som er begynder udi at samle svampe. Svampeekspert Jens H. Petersen guider dig sikkert igennem de danske spisesvampe. Med masser af fotos og artsportrætter, lærer du at genkende...
I "Svampe - du kan spise" har Jens H. Petersen fokus på de svampe, som kan bruges i køkkenet og som kan spises. Denne håndbog er opbygget på en overskuelig, grafisk måde og den indeholder flotte og illustrative fotos, som også giver et godt bill
En let anvendelig og overskuelig guide til 280 svampe, der hører hjemme i Danmark og Nordeuropa.
⢠Beskrivelse af svampenes udseende, voksesteder og spiselighed⢠Tydelig gennemgang af forvekslingsmulighederne⢠Vellignende farvefotos af alle bogens
Bogen til dig som er begynder udi at samle svampe. Svampeekspert Jens H. Petersen guider dig sikkert igennem de danske spisesvampe. Med masser af fotos og artsportrætter, lærer du at genkende spiselige svampe, og ikke mindst at genkende disses uspiseli
en kogebog med 20 svampearter og 48 opskrifter. Lykken er at fylde kurven med kantareller, skovens guld eller en af de andre fantastiske svampearter, som beskrives i Anne Mæhlums inspirerende...
Husk, når du samler svampe: Spis kun svampe som du er helt sikker på. Som nybegynder bør du starte med kantareller og rørhatte. Se også 5 spisesvampe som du selv kan samle.
NaturGuide.dk bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse, herunder adgang til visning af videoer, integration med sociale medier og personligt tilpassede annoncer. Samtykke til cookies giver os også mulighed for at behandle data såsom browseradfærd og statistik på dette websted. Hvis du ikke giver samtykke eller trækker dit samtykke tilbage, kan det påvirke sidens visningsmuligheder og funktionalitet og dermed din brugeroplevelse.
Funktionsdygtig Always active
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål.Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.