Tåge og havgus er en del af foråret

Lignende artikler

Forårstågen kan være generende i trafikken.
Forårets morgentåge kan være generende i trafikken.

Forårsvejr byder traditionelt på tåge og havgus.

Morgentåge
Morgentåge og morgendis, der op ad dagen afløses af opklaring og sol om eftermiddagen, er et klassisk forløb af en forårsdag. Varmen og energien fra solen fordamper skydråberne i tågen i løbet af formiddagen. Når det er sket, bryder solen igennem og vi får opklaring. Fugten findes findes dog fortsat i luften som usynlig vanddamp, så i løbet af aften- og nattetimerne, når temperaturen falder, kondenserer fugten til skydråber igen. Så vender tågen og de lave tågeskyer tilbage.

Forårsmorgener med tåge og dis skaber spændende stemninger.
Forårsmorgener med tåge og dis skaber spændende stemninger.

Havgusen ruller
Havgus er et vejrfænomen, der opstår når varm luft med et højt fugtindhold bevæger sig over koldt vand. De nederste luftlag afkøles og der kan derved dannes tåge over havet. Når varm og fugtig luft i foråret – hyppigst fra sydvest – driver op over det endnu kolde hav, opstår tågen. Hvis tågen, især ved pålandsvind, trækker ind over kysten, kalder vi den havgus, og den sænker temperaturen mærkbart. Hvor det før var pænt solskinsvejr og lunt, falder temperaturen ned til havets, og man kommer ind i en tyk og fugtig mur af tåge.

Kilde: Niels Hansen/DMI.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,111FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close