Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler
Prøv at lave din egne brændte mandler udendørs over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på gadehjørner i den travle juletid. Men hvorfor ikke prøve selv? Det er overraskende nemt.

Af Marianne Riis.
Jeg prøvede det af sammen med familien, hvor vi lavede en fin portion over bål i en gammel støbejernsgryde. Fremgangsmåden er den samme på en grill.

Først tændte vi op i bålfadet. Det er altid super hyggeligt at lave bål og børnene elsker det. Har du ikke adgang til brænde kan grillkul fint bruges.
Da der var godt med gløder blev grillristen lagt på og svigermors gamle støbejernsgryde blev placeret på risten. Har du ikke en egnet bålgryde eller -pande kan de bl.a. fås hos de fleste friluftsbutikker. Suvivalstore.dk har bl.a. et stort udvalg (annoncelink til butik).

En gammel støbejernsgryde er fin til formålet, men ellers kan bålgryde og diverse båludstyr bl.a. fås hos flere outdoorbutikker. Vi har har bl.a. kigget hos Friluftsland.dk (annoncelink til butik) og hos Survivalstore.dk (annoncelink til butik) har de også en oversigt af de forskellige typer udstyr.

Til 4 personer brugte vi følgende ingredienser:

  • 200 gram mandler.
  • ca. 200 gram rørsukker.
  • 2 teskefulde vaniljesukker.
  • knap 1 dl vand.

Fremgangsmåde

Alle ingredienser hældes i gryden. Snart begynder sukkeret at smelte og når det hele bliver til en boblende sirup trækkes gryden lidt til siden for at mindske varmen.
Der røres hele tiden rundt i mandlerne. Når vandet fordamper begynder sukkeret at krystalisere igen og samle sig om mandlerne. Forsæt med at røre rundt til mandlerne er blanke og karameliserede.

Brændte mandler
Hjemmelavede brændte mandler på under 15 minutter. Prøv selv!

De færdige mandler spredes ud på et stykke bagepapir indtil de er afkølede.

Vidste du, at ordet mandel stammer fra Tyskland. Tyskerne omdannede det latinske udtryk amanda, som betyder ”bør elskes”.

Kilder: odense-marcipan.dk, dansukker.dk.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE