Tænd bål med tændstål

Der er en særlig tilfredsstillelse ved at få en lille gnist til blusse op til et bål – sådan som det har været praktiseret i århundreder.

Af naturvejleder Niels D. Lisborg

Tørt lav, birkebark, visne blade m.m. kan antændes med en gnist fra tændstålet. Alternativt kan du bruge et stykke vat.

Fra jernalderen frem til opfindelsen af tændstikken (ca. 1830) var brugen af flint og stål en almindelig metode til ildtænding. Brug af slagtøj, der kunne afgive gnister var udbredt i Europa i oldtiden, middelalderen og vikingetiden.
Nutidens tændstål eller ildstål fungerer lidt på samme vis ved at tændstålet stryges, hvorpå der springer små gnister, der antænder bålet. Fordelen ved tændstål er at det er robust, går ikke i stykker – og tænder i alt slags vejr – også selvom det er vådt.

Sådan tænder du ild med tændstål

Se i videoen, hvordan du tænder ild ved brug af tændstål.

Jeg synes at det er lettest at støtte tændstålet ned mod en hård overflade som f.eks. et stykke træ, hvor omkring jeg har anbragt det materiale, der skal antændes. F.eks. små strimler af birkebark eller tørt græs. Jeg foretrækker at stryge stålet med ryggen af knivbladet. Stryg væk fra dig selv – ned mod materialet, der skal antændes.

Brug et stykke vat med lidt madolie

Det kan godt være svært at få gnisterne til at fænge, men øvelse gør mester. Et lille trick er at bruge et stykke vat, der let antændes. Drypper du lidt madolie på vattet brænder det længe, hvilket gør det meget lettere at føde bålet. Når ilden har fat, så læg forsigtigt små træspåner på ilden – og byg bålet langsomt op.

En god måde at øve brug af tændstålet. En tot vat med et par dråber madolie (eller olie fra en dåse tun) virker godt som optændingsmateriale med forholdsvis lang brændetid. Det er let at antænde vattet – og en god måde at øve sig på.
Det er en god ide, at snitte nogle tørre træspåner som forberedelse til båltændingen. Spånerne brænder let. Byg bålet langsomt op, startende med spåner, så kviste – og til sidst større brændestykker.

Der findes mange modeller af tændstål/ildstål. Mit eget er fra en tur i Nordnorge, hvor jeg købte et med skæfte af rensdyrgevir. Stålet kan købes separat, så man selv kan lave sit eget håndtag, hvis man vil. Jeg har dog også et par stykker fra svenske LightMyFire Firesteel (annoncelink til butik) som fungerer rigtig godt. Modellen fra LightMyFire (herunder) har også en indbygget fløjte i håndtaget. Stålet (magnesium) kan stryges op til 12.000 gange. Så der er til mange bål!

Svenske LightMyFire Firesteel (annoncelink til Grejfreak) har indbygget fløjte i håndtaget og kan stryges ca. 12.000 gange.

Se aktuelle annoncetilbud og -priser på tændstål fra forskellige producenter herunder:

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)
NETPRIS
Easy Camp Fire Starter - Kompakt tændstål til tænding af bål
Fire Starter fra Easy Camp er et lille kompakt tændstål. Et perfekt værktøj til at tænde bål eller gasbræ...
40 ,-
NETPRIS
Robens - Fire Steel - Tændstål - Natur
Denne Robens tændstål er rigtig god at have med når man er ude i naturen og skal starte et bål. Tændstålet afgi...
55 ,-
NETPRIS
Coghlan's Tændstål i magnesium
Med Coghlans tændstålet i magnesium opnår du hurtigt høje temperaturer, så du let kan få optændt dit bål. Tændstålet er et nødvendigt redskab til udflugten og har en kapacitet til at tænde cirka 400 bål. Du kan anvende den på både tørt og vådt under
59 ,-
NETPRIS
Trespass Incinerate Fire Starter
Tændstål, der er nemt at anvende til at få gang i bålet. Designet med integreret lineal og oplukker Materiale: stål, magnesium, plastik og polyester
60 ,-
TILBUD
NETPRIS
Spar 11,-
Light My Fire Swedish FireSteel scout, cocoshell
Med den svenske FireSteel Scout fra Light My Fire bliver det nemt at starte et bål, når du er ude i naturen. De 3000 grader varme gnister giver dig mulighed for at starte ild i ethvert vejr og i enhver højde. Ildstålet har desuden et ergonomisk design og
89 ,-
NETPRIS
FireSteel BIO Scout FireSteel Scout - Cocoshell
Tændstål, som kan anvendes op til 3000 gange 
92 ,-
NETPRIS
FireSteel BIO Scout FireSteel Scout - Hazyblue
Tændstål, som kan anvendes op til 3000 gange 
92 ,-
NETPRIS
FireSteel BIO Scout FireSteel Scout - Rockyred
Tændstål, som kan anvendes op til 3000 gange 
92 ,-
NETPRIS
FireSteel BIO Scout FireSteel Scout - Rustyorange
Tændstål, som kan anvendes op til 3000 gange 
92 ,-
NETPRIS
Coghlan's Fire Starter, tændstål
Anvend Coghlans Fire Starter tændstålet af magnesium til optænding af bål. Tændstålet virker uanset om det er tørt eller vådt og kommer hurtigt op på høje temperaturer. Et enkelt og nødvendigt redskab til vandreturen, der ikke fylder meget i rygs
108 ,-
NETPRIS
Hultafors Tændstål FS
Vi sælger naturligvis Tændstål FS fra Hultafors. Lige nu kun 119,00 og de er på lager. Køb dem her
119 ,-
NETPRIS
Light My Fire Firesteel 2,0 BioScout
Ildstål med indbygget fløjte. Virker også i regnvejr. Kan stryges op til 3.000 gange. SPECIFIKATIONER Mål: 77 x 24 x 14 mm. Vægt: 25 gram
119 ,-
Vis flere produkter
Forsidefoto: Josefkubes/Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE