Vintersolhverv – nu vender mørket!

Dagene er korte og mørke i december, men lige før jul vender mørket. Den 22. december er det vintersolhverv – årets korteste dag!

I december vender lyset tilbage – om end det går langsomt.

Man skulle tro, at det var samme tidspunkt hvert år, at vi går mod lysere tider. Men det er det ikke helt. Det er forskelligt, om vintersolhverv falder den 21. eller som i år den 22. december. Tiden på døgnet for det officielle tidspunkt varierer også.

Længst mod nord, i Vendsyssel, er dagene i december cirka en halv time kortere end i det sydligste Danmark. Omvendt om sommeren har Nordjylland de længste og lyseste dage.

Lysets tilbagevenden har været fejret langt tilbage i tiden. Solhverv stammer fra oldnordisk og betyder “solvending.” I Norden har vi også fejret jul, længe før vi kendte historien om det lille barn, der blev født i en stald i Betlehem. Ordet ‘jul' stammer helt tilbage fra vikingetiden, hvor man kendt udtrykket at “drikke jól”. En tradition, der knyttede sig til vikingernes hedenske midvinterfest – netop når mørket vender. Se også: Derfor fejrer vi jul i december.

Dagene efter vintersolhverv tiltager i den første tid kun meget begrænset med få sekunder i dagslængde, men allerede en uge ind i februar er dagen tiltaget med ca. 2 timer.

Kilder: DMI.dk, videnskab.dk, dr.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE