Vintersolhverv – nu vender mørket

Lignende artikler

Dagene er godt nok korte og mørke her i december. En oplevelse, der forstærkes af, at uret er stillet på vintertid. Dermed er det næsten helt mørkt når vi kommer fra skole og arbejde. Nu vender det heldigvis. Den 22. december er det vintersolhverv – årets korteste dag!

I december vender lyset tilbage – omend det går langsomt.

Man skulle tro, at det var samme tidspunkt hvert år, at vi går mod lysere tider. Men det er det ikke helt. Det er forskelligt, om vintersolhverv falder den 21. eller den 22. december. Tiden på døgnet for det officielle tidspunkt varierer også. Lysets tilbagevenden har været fejret langt tilbage i tiden. I Norden har vi fejret jul, længe før vi kendte historien om det lille barn, der blev født i en stald i Betlehem. Ordet ‘jul' stammer helt tilbage fra vikingetiden, hvor man kendt udtrykket at “drikke jól”. En tradition, der knyttede sig til vikingernes hedenske midvinterfest. Se også: Derfor fejrer vi jul i december.

Her kan du se, hvornår det er vintersolhverv i de kommende år:

2019: 22. december, klokken 05.19
2020: 21. december, klokken 11.03
2021: 21. december, klokken 16.59
2022: 21. december, klokken 22.48

Dagene efter vintersolhverv tiltager i den første tid kun meget begrænset med få sekunder i dagslængde, men allerede en uge ind i februar er dagen tiltaget med ca. 2 timer.

Kilder: DMI.dk, videnskab.dk.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Følg NaturGuide.dk

8,335FansLike
4,860FølgereFølg

Seneste artikler

ANNONCER

Annonceplads