Jorden har flere træarter end hidtil antaget.

Der er 14 % flere træarter end tidligere antaget, ifølge hvad forskerne kalder det første “videnskabeligt troværdige” bud. Undersøgelsen er baseret på en database med millioner af træer fra mere end 100.000 forskellige skovbevoksede steder rundt om i verden.

Mere end 9000 uopdagede arter

Af de 73.300 anslåede træarter forudser forskerne, at der er 9.200 arter, der endnu ikke er opdaget. Det skriver BBC News.

Et forskningsprojekt, bygget over en kæmpe database, angiver at der er 14% flere træarter på jorden end hidtil antaget. Her et udsnit af Amazonregnskoven – verdens største regnskov. Foto: Mariusz Prusaczyk/Dreamstime.com.

Forskerne har brugt statistiske teknikker til at forudsige det sandsynlige antal træarter, hvor forskerne har korrigerede for huller i eksisterende data.

Ledende forsker Dr. Peter Reich, fra University of Minnesota i St. Paul, siger til BBC News, at resultaterne fremhæver sårbarheden af global skovbiodiversitet. De fleste sjældne arter findes i tropiske skove, og de forsvinder hurtigt på grund af klimaændringer og skovrydning.

Mere end 140 internationale forskere arbejdede på undersøgelsen.

Professor Yadvinder Malhi fra University of Oxford siger til BBC News, at undersøgelsen viser, at de tropiske skove er endnu mere forskelligartede i træarter end vi tidligere havde forestillet os.
De tropiske skove bidrager til at bremse den globale opvarmning da træerne optager betydelige mængder af CO₂. Desværre ryddes stadig enorme regnskovsarealer hvert år for at give plads til dyrkning af bl.a. soja og palmeolie.

“undersøgelsen viser, at de tropiske skove er endnu mere forskelligartede i træarter end vi tidligere havde forestillet os”

Professor Yadvinder Malhi

Undersøgelsen er baseret på en database fra mere end 100.000 skovbevoksede steder rundt om i verden.

Rydning af store regnskovsområder forsætter

Regnskove dækkede engang 14 % af jordens landoverflade. Nu dækker de tropiske skove blot 6 %. Hvert andet sekund forsvinder et skovareal svarende til en fodboldbane, oplyser interesseorganisationen Verdens Skove.

Rydning af regnskov i Sydamerika. Foto: Travelstrategy/Dreamstime.com.

Tropiske skove er de mest produktive terrestriske økosystemer og binder over 40 Pg kulstof fra atmosfæren hvert år. (1 Pg = 1 petagram = 1 milliard tons)

En rapport fra Københavns Universitet viser, at konventionel soja udgør 71% af den samlede sojaimport til Danmark. Det betyder, at langt størstedelen af den danske sojaimport kan stamme fra produktioner i Sydamerika, hvor producenterne rydder skovområder for at udvide landbrugsjorden, hvilket kan have store konsekvenser for biodiversitet og CO2-udledningen. En stor del af den importerede soja bruges til foder til bl.a. svin.

Herhjemme har Danish Crown lavet en handlingsplan, der skal tilskynde, at danske landmænd begynder at fodre deres grise med soja, som kommer fra producenter, der kan dokumentere, at produktionen er bæredygtig og ikke har medført rydning af regnskov.

/MR

Kilder: BBC News, globalcarbonproject.org, researchgate.net. Frontfoto: Teodoro Ortiz Tarrascusa/Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder