International anderkendelse til dansk skovprojekt!

Prey Lang i Cambodia. Foto: Prey Lang Community Network, CC BY 2.5, Wikimedia
Prey Lang i Cambodia. Foto: Prey Lang Community Network, CC BY 2.5, Wikimedia

Det er en app udviklet til at registrere skovens særlige værdier samt rapportere om illegal skovhugst i Cambodia, som har modtaget den prestigefulde FN pris; Equator Prize, under COP21.

Dansk know-how.
Det er et dansk-cambodiansk projekt som nu er søsat i samarbejde med den folkekirkelige udviklingsorganisation Danmission, en cambodiansk IT-virksomhed, Københavns Universitet samt Danmissions cambodianske partner Prey Lang Community Network, PLCN.
Inden den nye mobile rapporteringapp blev langeret, var skovens aktivister henvist til gammeldags notesblok og GPS måler. Ifølge fagkonsulent i Danmission Christina Dahl Jensen, har det tidligere været både besværligt og bekosteligt, at få folk til at mødes og udveksle informationer om hvem der så hvad. Den nye app gør det betydeligt nemmere, at systematisere skovaktivisternes informationer.

Internationalt perspektiv.
Kampen mod den illegale skovhugst i Cambodia er ofte med livet som indsats blandt andet på grund af korrupte myndigheder. Christina Dahl Jensen håber, at det kan ændre sig med den nye app og ikke mindst den nye anderkendelse som skovprojektet og FN pris har givet.
Danmission håber endvidere, at det kan medvirke til, at nye lignende projekter kan rulles ud i andre områder af Cambodia, hvor der er behov for at overvåge skove systematisk. Men Christina Dahl Jensen håber endvidere, at lokalbefolkninger i andre dele af verden kan blive inspireret til at bruge teknologien og derved hjælpe med at bremse væksten i skovhugsten på verdensplan.

Fakta:

Prey Lang som betyder ”vores skov”, er Sydøstasiens sidste, store stedsegrønne skov. Den ligger i Cambodia og er på størrelse med Sjælland. Skoven er hjemsted for mindst 27 truede dyrearter samt levevej for cirka 200.000 lokale cambodianere. Skoven er truet på grund af illegal skovhugst og især de ædle træsorter som eksempelvis rosentræ og teaktræ er efterspurgte.

Den nye app er konstrueret til at registrere og lagre data med gps-angivelser selv i områder uden telefonsignal. Når telefonen så igen fanger et signal, sendes alle data til en database.

MR/

Kilde: dr.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder