Hvorfor skummer træerne i skoven?

Lignende artikler

Sæbeskum for foden af et bøgetræ ved Gurre Sø. Fotograferet af Marie Elmer Boye.
Foto: Marie Elmer Boye

Flere har undret sig over at træerne skummer for foden af stammen, typisk efter dage med regn. Mest mærkeligt er det, at det faktisk er en slags sæbe, der dannes.

Det ikke kun ligner sæbe, der er skummet op, men det er også sæbe! På træernes stamme findes der nemlig bakterier og med dem fedtsyrer. Partikler fra luften – med salte og syrer, kan aflejre sig på overfladen af træets bark. Når det regner blandes fedtsyrer og salte og bliver til en slags sæbe. Skummet for foden af træet dannes når sæben blandes på vej ned af stammen og skummer op.

Når det regner opløses partiklerne simpelthen i en flydende opløsning. Sæbe er i det væsentlige en kemisk blanding af salte og syrer, der dannes til et molekyle, og det er det som sker når vandet løber ned ad træstammerne.

Skummet opstår oftest efter kraftigt regnvejr efter en periode med mere tørt vejr. Fænomenet kendes over det meste af verden.
/MR

Træskum for foden af et kirsebærtræ. Foto: Rosser1954/wikipedia, CC BY-SA 3.0.

Kilder: Rebecca Phelps/Vermont State Parks, Vestehus.dk, treeandgarden.com.au.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close