Boganmeldelse: Træernes hemmelige liv

Hvad sker der egentlig ude i skoven?

Læst af naturskribent Søren Olsen.
Den tyske skovfoged Peter Wohllebens ”Træernes hemmelige liv” er en kærlighedserklæring til skoven.

Forside og billede fra bogen.
Forside og billede fra bogen.

På en pædagogisk måde, men yderst seriøst og grundigt beskriver han de biologiske og fysiske forhold bag træers liv og vækst. Umiddelbart kan det lyde som en traditionel skovbog, men det er det ikke. Ifølge forlaget har bogen solgt over 400.000 eksemplarer i Tyskland, og det med god grund.

Uden at forfalde til platte new age-postulater udstyrer han metaforisk træerne med følelser og bevidsthed, så de både skriger af tørst, føler empati over for andre og udveksler informationer. For eksempel kommunikerer mange træer med hinanden via duftstoffer. Hvis et træ bliver angrebet af insekter, udsender det duftstoffer, og alle træer i et større område, der modtager budskabet, griber til våben og aflejrer i løbet af få minutter nogle bitre stoffer i bladene, så insekterne bliver jaget på porten. Hvis ellers træet er sundt og rask.

Forfatteren er i dag leder af et miljøvenligt skovbrug i Eifel-bjergene i det sydvestlige Tyskland, hvor han arbejder på at få en naturlig og oprindelig skov tilbage. Han mener, at en ”sundere og måske ligefrem lykkeligere skov er betydeligt mere produktiv, og det betyder højere indtægt.” Dette dokumenteres ikke direkte i bogen og skal nok ses i en tysk kontekst (hvor de dybe skove og naturromantik går op i en højere enhed), men bogen er dog helt bestemt naturformidling på højt plan.

Skovfoged i skoven. Foto: Miriam Dalsgaard, Polfoto
Skovfogeden i skoven. Foto: Miriam Dalsgaard, Polfoto

En skovtur bliver aldrig den samme igen efter endt læsning, og formidlingsmæssigt kan man lære meget.

Peter Wohlleben: Træernes hemmelige liv. 216 sider, 250 kr. People’s Press, 2016.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE