Havskum – hvad skyldes det?

Lignende artikler

Havskum dannet ved at der piskes luftbobler i havvandet.
Når vinden blæser og stormer henover havet blandes luftbobler med havvandet. Boblerne fastholdes af protein- og fedtmolekyler i vandet og der dannes flygtig skum.

Sådan dannes havskum.

De fleste har oplevet at gå en tur ved stranden i vinterhalvåret og set det hvide havskum, der kastes ind på stranden af bølgerne. Ophavet til skummet kan have to forskellige årsager.
Når vinden blæser og stormer henover havet blandes luftbobler med havvandet. Havskummet dannes ved at protein- og fedtmolekyler i havvandet (der oprindeligt stammer fra dyr og planter) samler sig rundt om luftboblerne og fastholder dem. Skummet består altså af tusinder af små luftbobler som holdes sammen af protein- og fedtmolekyler.

At havskummet er blændende hvidt skyldes sollysets brydning. Når det hvide sollys rammer boblerne, tilbagekastes lyset og får skummet til at se hvidt ud.

En anden årsag til det hvide skum kan skyldes skumalgen Phaeocystis. Algen er omgivet af en proteinholdig kappe af gelé, der ødelægges og piskes til skum når bølgerne slår ind mod kysten. I modsætning til havskum, der som beskrevet ovenover, består af luftbobler, der kun ligger kortvarigt på stranden inden det forsvinder, så bliver skummet fra Phaeocystis-algen liggende på stranden som pisket æggehvide.

Skum dannet af algen Phaeocystis. Denne type skum bliver gerne liggende længe på stranden.
Skum dannet af algen Phaeocystis. Denne type skum bliver gerne liggende længe på stranden.

Denne form for skum af algeoprindelse kan også forekomme i gullige og brune farver produceret af andre alge-arter.
/NL
Kilde: viden.jp.dk/galathea

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close